Новини от област Стара Загора и България

На Цветница - честит имен ден на всички, които носят имена на цветя

2320 09/04/2023 08:00 Духовност Традиции
На Цветница - честит имен ден на всички, които носят имена на цветя
Divident.€U Divident.€U

Днес е Цветница - един от най-чаканите пролетни празници, на който празнуват всички, които носят имена на цветя: Албена (планински божур), Аглика, Ахинора (дъх на теменуга), Бегония, Божура, Боряна (бор), Венета, Венелин, Венцислав, Вероника, Виола, виолета, Върба, Върбан, Венеция, Габър, Гергина, Грозданка, Далия, Дафна, Делян, Деляна, Детелин, Диляна, Дилян, Елица, Енчо, Здравко, Зюмбюл, Иглика, Калин, Калина, Калия, Камелия, Карамфил, Китка, Лало, Лалка, Латинка, Лили, Лилия, Лиляна, Лора (от лаврово дърво), Магнолия, Малин, Маргарит, Невен, Невяна, Незабравка, Петуния, Пламен, Пламена (от пламъче), Ралица, Роза, Роксана, Росен, Росица, Ружа, Синчец, Сиян, Смилян, Смирна, Стефан (от гр. венец), Теменуга, теменужка, Трендафилка, Фидан, Фидана, Цвета, Цветан, Цветелина, Явор и много други.

На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Исус Христос тръгнал за Йерусалим. Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Като разбрали, че ослицата е за Христос, никой не им попречил. Той я възседнал и така влязъл тържествено в Йерусалим. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да го посрещне. Народът, виждайки в Исус Христос Спасителя, възторжено размахвал палмови клонки и хвърлял цветя пред нозете му. Всички пеели: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“.

Фарисеите наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „Казвам ви, че ако тия млъкнат, то камъните ще извикат“. Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил оттам събралите се в двора му селяни и купувачи на разни стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.

Днес, на Цветница, в катедралния храм "Св.Николай Мирликийски Чудотворец" в Стара Загора ще бъде отслужена Св. Божествена Златоустова литургия с начален час 09:30. В храмовете се извършва цялостна дезинфекция, а миряните, които ще вземат молитвено участие се приканват да спазват противоепидемичните мерки.

Коментари към новината

Още новини от Духовност