Новини от област Стара Загора и България

Филм на старозагорски ученици влиза в селекцията на кинофестивала "Златната липа"

1024 24/04/2021 09:05 Култура Сцени
Филм на старозагорски ученици влиза в селекцията на кинофестивала Златната липа
Divident.€U Divident.€U

Филмът „Моята мечта”, създаден от ученици в ППГМ „Гео Милев” в Стара Загора, ще бъде представен в програмата на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“, който ще се проведе за от 29 май до 2 юни в Стара Загора. Ученическата лента ще бъде включена в разделът на детско кино.

Екипът, заснел "Моята мечта", е съставен от ученици на математическата гимназия от 10 до 12 клас. Младите кинотворци създават филма, за да участват с него във Философски филмов фестивал, проведен като част от националната олимпиада по философия. В конкурса участват общо 104 късометражни филма с продължителност до 5 минути. Класирането ще бъде обявено на 5 юни.

Филмът "Моята мечта" е публикуван в интернет пространството и вече има много гледания. С много въображение, творчески идеи, работа в екип и незабравими емоции, филмът вълнува със силни и истински послания. А най-важното е, че сичко в този филм е творческо решение на учениците, на младите хора.

Авторите са много щастливи от поканата на директора на "Златната липа", кинорежисьорът Магдалена Ралчева, да се включат в програмата на събитието. Според тях това е много висока оценка за труда им и така сбъдват своята мечта - филмът да се гледа от повече зрители, от повече ученици и млади хора.

Сценарист на филма е Тодор Митев от 11 г клас, режисьор Галин Недков от 11 г клас, организатор Миглена Профирова от 12 б клас. Участват и учениците от 10 д клас, а идейна и морална подкрепа оказват преподавателите Станка Стойчева и Дима Петкова.

Росица Въльовска

Коментари към новината

Още новини от Култура