Ново споразумение за заменка постигна комисията по строителния казус в "Казански"

Ново споразумение за заменка постигна комисията по строителния казус в Казански
Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Временната комисия на Общинския съвет по строителния казус в старозагорския кв. „Казански“ постигна ново споразумение със собствениците на парцела между блоковете 32 и 33-ти, който е застрашен от застрояване. Общинските съветници са предложили заменка с два други общински имота, подходящи за строеж, вместо отхвърления на юлската Общинска сесия парцел в идеалния център на града на ул. „Г. С. Раковски“. Тогава кметът Живко Тодоров призова Общинският съвет да състави временна комисия, която спешно да намери алтернативно решение на казуса, тъй като спорния парцел е частен и инвеститорите могат всеки момент да започнат напълно законни строителни дейности.

 „След известни преговори и уточняване на подробности по остойностяването на заменката „стиснахме ръцете“ със собствениците на имота в „Казански“ и смятам, че при новите условия той със сигурност ще бъде спасен от застрояване“, посочи председателят на временната комисия проф. Бойчо Биволарски, общински съветник от БСП.

Предложените за нова замяна два имота се намират в разностойни на този в кв. „Казански“ райони на града, смятат членовете на временната комисия, в която влизат още Явор Гънчев от „Народен съюз“, Пламен Русев от ГЕРБ, Румен Димитров от ДСБ и Михаил Михайлов от „Атака“. Единият парцел е в квартал „Македонски“, западно от кръговото на стадион „Берое“ – срещу хотел „Калина“, а вторият имот е на ул. „Българско опълчение“ близо до IX-то основно училище, посочи Биволарски. Експертната оценка на двата имота е показала, че стойността им е почти равностойна с този в кв. „Казански“.

Строителните параметри също са равностойни, въпреки че предложените два общински парцела имат малко по-голяма възможност за застрояване, смята Пламен Русев. Собствениците и инвеститорът на имота в кв. „Казански“ са предявили претенции за извършени невъзвратими инвестиции във вече проектирания строеж, като са доказали разходи в размер на около 200 000 лв. По-голямата строителна площ на новите 2 парцела ще компенсира направените разходи, а за част от горницата собствениците ще доплатят на общината 30 000 лв.

Така постигнатото споразумение ще бъде оформено като предложение и внесено за гласуване от септемврийската сесия на Общинския съвет в Стара Загора.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес