Новини от област Стара Загора и България

Стара Загора става домакин на квалификации за математически състезания в Азия

Стара Загора става домакин на квалификации за математически състезания в Азия
Любомир ЛЮБЕНОВ Любомир ЛЮБЕНОВ

В края на април 2021 г. в Стара Загора ще се проведат две квалификации за азиатски математически състезания през 2021 г.: Тайванската олимпиада

World Mathematics Invitational – WMI за ученици от 1 до 12 клас и за Азия оупън по математика - Asia International Mathematical Olympiad Open за ученици от 1 до 12 клас.

Всички участници, получили сертификат за златно, сребърно и бронзово отличие от квалификациите ще получат право да се явят на финалите на двете състезания:

WMI – в Малайзия през м. юли 2021 г., AIMO – в Южна Корея през м. август 2021 г.

Учениците от 1 – ви до 4 – ти клас получават условията на задачите на български език, а участниците от 5-ти до 12-ти клас – на английски език.

Квалификацията и финала за WMI е в 2 части по 40 минути. Продължителността на квалификацията на AIMO е 60 минути за 1-ви и 2-ри клас, 70 минути за учениците от 3-ти до 9-ти клас и 90 минути за учениците от 10-ти до 12-ти клас.

Сред участниците в квалификациите са ученици от математическите гимназии в София, Пловдив, Стара Загора, Димитровград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна и Русе.

Старозагорското участие е от ученици от ППМГ "Гео Милев", 2 ОУ, 4 ОУ, 6 ОУ, НУ „Д.Благоев“, ПГ по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански" и СУ "Максим Горки".

Българските ученици участват в откритото първенство на Азия AIMO от 2014 г., когато в китайския град Чънду пловдивчанинът Мирослав Маринов стана шампион. През 2017 г. в Куала Лумпур шампион на Азия стана старозагореца Теодор Танков, а миналата година първи подгласници на шампионите станаха Мартина Илиева от София и Ния Казакова от Стара Загора.

През 2018 г. в столицата на Южна Корея за първи път се състезаваха и български участници във финала на WMI. Ясен Пенчев от Габрово бе сред шампионите. Във финалите на WMI през 2019 г. във Фукуока, Япония, за първи път български математици спечелиха диамантени медали сестрите Сара и Мартина Илиеви от София и Йоан Михайлов от Стара Загора.

През 2020 г. Лъчезар Томов от Бургас спечели и шампионска купа и диамантен медал и стана звезда на WMI. С диамантен медал през 2020 г. бе удостоен още един българин – Йордан Стоянов от София.

Коментари към новината

Още новини от Образование