Новини от област Стара Загора и България

Историята на старозагорското вино, пито в английския кралски двор

16803 19/04/2021 14:06 Туризъм Винен туризъм
Историята на старозагорското вино, пито в английския кралски двор
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорското вино "Оряховица резерва" е избрал принц Филип през 1997 година за коледен бал в Бъкингамския дворец. По това време износът на български вина за Англия е ставал чрез търговската фирма "Домейн Бойар". Собственикът ѝ Маргарит Тодоров е представил в кралския двор няколко червени български вина. Съпругът на английската кралица принц Филип лично дегустирал предложенията и предпочел оряховското вино, разказва Снежана Мутафчийска, която по това време е била изпълнителен директор на "Менада – Братя Сярови".

Избраното за кралския двор вино е произведено в избата в Оряховица, построена в далечната 1934 година. По това време „Менада – Братя Сярови“ изнася около 5 милиона бутилки вино годишно за Англия. Днес Снежана Мутафчийска разкрива тайната на "Оряховица резерва".

Българското вино, пито в кралския двор, е реколта 1994 и е произведено от сорта каберне совиньон, отгледан в района на Оряховица.

"Специфичното за червените вина в старозагорския район е, че тук имаме малко по-висока киселинност, което ги съхранява по-добре", казва Мутафчийска. "Оряховица резерва" е със силен плодов аромат, аромат на ванилия и карамфил, отлежало е в американска дъбова бъчва. Тези специфични аромати и вкуса на българското вино пленяват принц Филип.

Когато се е произвеждало „Оряховица резерва“, винаги се е смесвало с вино от предната реколта, така че новото произведено вино да бъде еднакво по качества с предходното.
Избата в село Оряховица е била построена така, че тунелът, където се съхранявали бутилките е поддържал постоянна температура от 13 градуса, независимо от метеорологичните условия навън.

И днешните вина, създадени в Старозагорския край, не отстъпват по нищо на старото оряховско вино, категорични са производители и ценители на хубавото българско вино. Наскоро те създадоха фейсбук групата „Обичам българското вино“. Сега в много заведения се предлагат първо чуждестранни вина. Когато си в България трябва да опиташ първо българско вино...

Снежана Мутафчийска днес работи в собствена изба ROXS WINERY в чирпанското село Винарово. Нейното вино Syrah & Marcelan през миналата година спечели златен медал на Балканския фестивал на виното, голямата награда на "Августиада", както и наградата на потребителите на „Винария“.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм