Шефът на Агенцията за ядрена енергетика поощри построяването на АЕЦ Белене

Шефът на Агенцията за ядрена енергетика поощри построяването на АЕЦ Белене
Divident.€U Автор: Divident.€U

Енергийният министър Теменужка Петкова запозна с работата на АЕЦ „Козлодуй“ и приключилите програми за удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блог на ядрената централа изпълнителния директор на Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Уилям Магууд IV, който е на посещение в страната ни по нейна покана.

Уйлям Магууд и Теменужка ПетковаМагууд представи пред Петкова основните насоки в работата на агенцията, към която предстои да се присъедини и нашата страна. За постигане целите на Парижкото споразумение за климата е необходимо увеличаване на енергията от ВЕИ, задълбочаване на енергийната ефективност и двукратен ръст на ядрените мощности в света, показват анализи на АЯЕ. По думите на г-н Магууд, предизвикателство пред всяка страна е определянето на баланса между конвенционалната енергетика и възобновяемите източници.

"Развитието на ядрената енергетика е един от основните приоритети в работата на правителството в енергийната област", каза министър Петкова, посочвайки възможността за изграждане на втора ядрена мощност в България чрез реализация на проекта АЕЦ „Белене“. В момента е в ход процедура за избор на стратегически инвеститор за бъдещата ядрена централа, посочи министър Петкова и поясни, че към нея вече са проявили интерес някои от световните лидери в сектора. Република Северна Македония също заяви интерес за участие с миноритарен дял и за изкупуване на електроенергия от бъдещата мощност и това на практика превръща проекта в регионален, добави енергийният министър.

По мнението на г-н Магууд, проектът за АЕЦ "Белене" е допълнителна предпоставка за развитието на ядрената енергетика в България, която създава условия за сериозни инвестиции в цялата икономика на страната.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес