Новини от област Стара Загора и България

Ива Митева е председател на 45-то Народно събрание

Ива Митева е председател на 45-то Народно събрание
Divident.€U Divident.€U

Ива Митева от "Има такъв народ" е новият председател на 45-ото Народно събрание. Тя беше избрана със 160 гласа "за", нито един "против" и 74 "въздържал се" от гласувалите в пленарна зала. От дистанционно участващите в заседанието депутати още трима се обявиха "за" номинацията й, а един гласува "въздържал се". С 234 гласа "за" парламентът избра шестима заместник-председатели - Цвета Караянчева от ПГ ГЕРБ, Виктория Василева - ПГ "Има такъв народ", Кристиан Вигенин от ПГ "БСП - за България", Мукаддес Налбант от ДПС, Атанас Атанасов от ПГ "Демократична България" и Татяна Дончева, от парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!". 

Ива Митева е избрана за депутат от 23 МИР София, където бе втора след проф. Андрей Чорбанов в листата на „Има такъв народ”. Тя е юрист, била е директор на Дирекцията по правни въпроси в стария парламент. Завършила е висше образование в СУ „Св. Кл. Охридски“ през 1996 г. Отчислена е с право на защита като докторант по докторска програма „Конституционно право на РБългария“ в Института за държавата и правото към БАН. Професионалният си стаж е започнала през 1998 г. в Министерството на правосъдието. В момента е хоноруван преподавател в НБУ, департамент „Право”.
"Уважаеми колеги народни представители, поздравявам всеки един от вас с избора му за депутат в 45-ото Народно събрание. Убедена съм, че ще работим достойно за авторитета на този парламент. Надявам се към опита и знанията на доказалите се парламентаристи да добавим младостта, енергията и новаторския дух на новоизбраните колеги", допълни новият председател на НС.
Ива Митева подчерта, че на 4 април повече от половината български избиратели са изпълнили обществения си дълг и са дали своя глас, за да се конституира Народното събрание. "Към нас и нашата работа са обърнати очакванията на избирателите за изпълнение на предизборните програми за ясно, предвидимо и стабилно законодателство. Нека положим усилия за диалог помежду си, за търсене на добрите решения, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа", призова от трибуната тя.
Старозагорският депутат от ГЕРБ -СДС Маноил Манев и Христо Гаджев бяха избрани за парламентарни секретари. Парламентарни секратари са и:
Кирил Симеонов и Петър Димитров от „Има такъв народ“
БСП: Филип Попов и Стоян Мирчев
ДПС: Мастън Мастънов и Сезгин Юсеин Мехмед
"Демократична България": Димитър Найденов и Иван Велов

Председатели, заместник-председатели и секретари на парламентарните групи:
Председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС е Десислава Атанасова. Нейни заместници са Александър Ненков, Румен Христов, Тома Биков. Секретар на групата е Евгения Алексиева.
Председател на парламентарната група на „Има такъв народ” е Тошко Йорданов Хаджитодоров. За заместник-председатели са избрани – Виктория Василева, Ивайло Вълчев, Филип Станев. Секретар на парламентарната група е Иво Атанасов.
Корнелия Нинова беше избрана за председател на парламентарната група „БСП за България”. За заместник-председатели бяха определени Георги Свиленски, Крум Зарков, Христо Проданов, Атанас Зафиров, Иван Иванов, Християн Вигенин. За секретари на парламентарната група са избрани Ирена Анастасова и Филип Попов.
Председател на парламентарната група на „Демократична България” е Христо Иванов. За заместници са избрани Цецка Бачкова, Надежда Йорданова, Владислав Панев.
Мая Манолова ще е председател на парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!”. Заместник- председател е Николай Хаджигенов. Секретарите са Драгомир Ушаков и Станчо Ставрев.

Коментари към новината

Още новини от Политика