Две дами обличат светлината в цветове със съвместна изложба в Зала "Байер"

Две дами обличат светлината в цветове със съвместна изложба в Зала Байер
Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Съдбата често прави необясними завои, но накрая ни извежда до мечтите, по които сме копнели цял живот. Доказателство за подобен извод е съвместната изложба живопис „Светлина 2“ на две дами от Стара Загора, чиито професии са принципно далече от изобразителното изкуство – Минка Добрева е известна бизнесдама и общественик, а Мина Нешева е юрист - завършила е право в Страсбург и е работила както в Европа, така и у нас.

Общото между тях е, че и двете в ученическите си години са рисували талантливо, и двете са искали да завършат архитектура. Вместо това Минка Добрева става електроинженер, а Мина Нешева - правист. Свободата на изкуството обаче си остава техният начин да разчупват рамките на рационалните си професии. Обединява ги и още нещо – срещата им със старозагорския художник и галерист Светлозар Недев, който ги насърчава да продължат търсенията си в изобразителното изкуство.

Минка Добрева се връща към четката и платното само преди година и половина. Светлозар Недев я убеждава да се запише в майсторския клас на доц. Йордан Йорданов, завеждащ катедра „Живопис“ във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Мина Нешева влиза в света на изобразителното изкуство още на 6-годишна възраст, когато преминава през школата на Мариана Алипиева. Докато работи като юрист, рисува само за удоволствие, но завръщайки се в България усеща нов прилив на вдъхновение и желание да застане зад статива. Среща Светлозар Недев случайно, който организира първата й изложба. По-късно я открива и доайенът на художниците в Стара Загора доц. Злати Златев. Двамата я поощряват за участия в изданията на „Есенен салон“ в Стара Загора, различни пленери и уоркшопове.

Минка Добрева и Мина Нешева се срещат случайно в Галерия „Недев“ и взаимно харесват творбите си, откриват общо звучене в тях. Така решават да създадат първата си съвместна изложба „Светлина“. А на 2 септември 2019 г. да подредят в зала „Байер“ и втора изложба – „Светлина 2“, в която като гост-артист с 2 картини участва и Светлозар Недев. Творчеството им беше представено от художника Петър Петров като представител на Съюза на българските художници, а творбите им аплодирани от техни колеги по четка и почитатели на изобразителното изкуство.

Изложбата ще остане подредена в зала „Байер“ до 14 септември.

Коментари към новината

Още новини от Изкуство