Новини от област Стара Загора и България

При втора доза "Астра Зенека" ще може да се замени с друга ваксина

При втора доза Астра Зенека ще може да се замени с друга ваксина
Divident.€U Divident.€U

По отношение на ваксината "АстраЗенека" - всички хора, които желаят да си поставят ваксината, като втора доза, нека я поставят. Сигурни сме, че тя е ефективна и безопасна. А тези, които не желаят, ще бъде взето решение с какво ще бъде заменена като ваксина от наличните в страната. Вариантите са ваксината на "Файзер" или "Модерна", каза на брифинг преди малко министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. До момента няма клинични изследвания за поставянето на две различни ваксини. Много държави обаче пристъпиха към този вариант.
Здравният министър подчерта, че ваксината на „АстраЗенека“ ше бъде изтеглена от страната само ако няма желаещи да се ваксинират с нея.
Обезпокоени сме от съобщенията, които получаваме от Америка за ваксината на "Янсен". Очакваме до края на деня да имаме становище на ЕМА , за да решим как ще реагираме, каза проф. Ангелов. Днес САЩ спря временно ваксината на „Янсен“ след регистрирани шест случая на тромбози на територията на САЩ в рамките на две седмици след поставянето на препарата.
"Много пъти съм казвал, че големите държави ще вземат решение и очакваме експертно становище, на което ще се доверим изцяло ", каза Ангелов.
Той съобщи, че в България има значително по-малък брой на хора в реанимация и новозаболели. Това е тенденция, която позволява на здравната система да диша по-спокойно. Ако ситуацията позволява, другата седмица ще се вземе решение за ново отхлабване на мерките.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве