Новини от област Стара Загора и България

Георги Гьоков: Има шанс да бъде излъчено правителство от "Има такъв народ"

Георги Гьоков: Има шанс да бъде излъчено правителство от Има такъв народ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Георги Гьоков е избран за народен представител в новото 45-то Народно събрание от листата на коалиция „БСП за България“ в Старозагорски избирателен район, на която беше водач. Гьоков беше депутат и в предишния парламент.

- Господин Гьоков, какъв е шансът, според Вас, да бъде сформирано правителство след тези избори?
- При тази конфигурация на парламентарно представените партии, обстановката е сложна. От пръв поглед става ясно, че Борисов няма как да направи правителство въпреки че е първа политическа сила, заради изявлението на всички останали парламентарно представени партии, че няма да влязат в коалиция с ГЕРБ. Има шанс да бъде направено правителство от втората политическа сила в изборите - „Има такъв народ“. За такъв шанс говори изявлението на всички останали партии без ГЕРБ, че са склонни да подкрепят едно правителство, излъчено от партията на Слави Трифонов. БСП вече заяви, че бихме подкрепили такова правителство без да влизаме в коалиция с него. Предстои обаче решение на ръководните органи на БСП в тази посока. Засега това са само заявки и говорене в публичното пространство. Сложна е обстановката. Голяма е вероятността да се премине към скорошни извънредни избори още през юли, ако втората политическа сила и третият, на който бъде връчен мандата, не успеят да съставят правителство.

- Достатъчна ли ще бъде подадената от вас ръка за ПП „Има такъв народ“, за да сформира правителство?
- Продължителното мълчание на Слави Трифонов и на „Има такъв народ“, за което може би си има обяснение, не е добър знак. Това мълчание насажда подозрение в обществото. На хората им е писнало от задкулисни договорки, от тъмни сделки и искат всичко да бъде прозрачно. На тези избори българинът показа, че иска промяна и този, който е обещал промяна, трябва да поеме своята отговорност.

- Дали едни нови избори биха променили резултатите?
- Моето усещане е, че евентуални нови избори не биха променили коренно резултатите. Аз мисля, че БСП ще вдигне резултата си, но не в такава степен, че да се промени цялостната политическа картина. Освен това новите избори биха стрували скъпо на държавата. Трудно е на този етап да кажем дали ще има ново правителство или пък дали новото правителство ще има краткосрочен или дългосрочен живот.

- Решение ли е вариантът за съставяне на служебно правителство?
- Няма нищо страшно в едно служебно правителство. Много хора бъркат нещата, че служебното правителство може да направи законодателни инициативи и промени и така да нанесе вреди. Няма такъв момент според нашата Конституция. Законодателни промени може да прави само Народното събрание. За да има наличие на служебен кабинет, то се разпуска при условие, че не е излъчило правителство. Личното ми усещане е, че едни нови, предсрочни избори, проведени толкова скоро, няма да доведат до коренни промени и да решат политическата криза. Може би извънредни избори, но малко по-нататък във времето, а защо не две в едно с президентските избори или известно време след тях, за да имат хората време да осмислят резултатите от настоящия вот.

- Каква е Вашата равносметка за изборните резултати на „БСП за България“?
- Резултатите са тежка и неочаквана загуба за БСП . Дори социолозите не ги предвиждаха. Да си спомним обаче, че през 2001 г. след едно дясно управление, което заложи много капани в здравната, в социалната сфера, от които и до днес не можем да излезем, БСП беше в същото положение. Тогава се появи НДСВ и БСП също като сега се оказа трета политическа сила. Само няколко месеца след това обаче, през есента, партията ни спечели президентските избори, а по-късно и парламентарните. Няма как БСП да бъде зачеркната като политическа сила или да се предрича краят й. Резултатите на социалистическата партия в Стара Загора традиционно са по-високи от тези за страната. Така е било на всички избори.

- Предстоят ли анализи на изборните резултати в партията? Ще има ли оставки?
- Предстоят анализи на изборните резултати както на общинско, така и на областно и национално ниво. В събота ще имаме заседание на Националния съвет на партията, на което заедно с всичко друго ще се търси отговорност, ще има искане на оставки. Довечера имаме заседание на Изпълнителното бюро на Общинския съвет на БСП. Каквито и анализи да направим обаче, загубата е тежка. Предстои много работа на БСП сред хората, за да излезем от тази ситуация. Аз съм оптимист за бъдещето.

- Някои анализатори казват, че избирателите ви не са излезли да гласуват заради страх от заразата с коронавирус. Други пък обясняват лошия резултат с успеха на лидери от лявото политическо пространство като Мая Манолова, които са успели да привлекат част от вашите избиратели. Къде е истината?
- Може би една част от избирателите на БСП действително са се притеснявали от зараза с коронавируса и не са излезли да гласуват. Това важи обаче и за всички избиратели. Българинът до ден днешен като че ли не разбра, че единствения начин да се противопостави на корпоративния вот и да няма толкова купени гласове, е масовото гласуване. От друга страна, Мая Манолова действително излезе със същите призиви, каквито БСП отстояваше 4 години назад като парламентарно представена партия. Нейната партия взе гласове от симпатизантите на БСП, както и партията на Слави Трифонов. Тя беше създадена, за да обере протестния вот срещу това правителство. Поне моето виждане е такова, но нека анализаторите да направят сериозни проучвания и анализи. Всеки ще интерпретира резултатите от собствена гледна точка.

Коментари към новината

Още новини от Политика