Новини от област Стара Загора и България

Само 10 семейства в област Стара Загора желаят децата им да учат дистанционно

Само 10 семейства в област Стара Загора желаят децата им да учат дистанционно
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

От петък в Регионалното управление на образованието в Стара Загора са постъпили около 10 молби от родители, които желаят децата им да продължат да учат дистанционно, съобщи началникът на РУО Татяна Димитрова. Днес всички 121 училища в област Стара Загора отвориха врати, за да приемат отново учениците в класните стаи за присъствено обучение.
Съгласно заповедта на министъра на образованието от 12 април (понеделник) се възобновяват присъствените занятия за учениците от 1 до 4 клас, а останалите класове ще се обучават в училище съгласно график за редуване.
От 12 до 23 април присъствено ще учат 7, 8 и 10 клас. След това, ако епидемичната обстановка позволява, от 26 април до 14 май в училище ще се върнат 5, 9 и 12 клас. На този етап е планирано от 17 май до 4 юни в клас да бъдат учениците от 6, 7 и 11 клас.
Имаме основни училища в областта, в които се връщат всички деца. Това обикновено са по-малки училища, в които някои паралелки са единствен клас, съобщи Димитрова.
Още в четвъртък изпратихме на ръководствата в училищата заповедта на министъра на здравеопазването, а в петък - и заповедта на министъра на образованието, допълни тя.
Випуските, които при редуването не попадат в графика за присъствено обучение, продължават да учат в електронна среда от разстояние, съобщават от РУО.
Решението за частичното възстановяване на присъствения образователен процес ще бъде зависимо от развитието на епидемичната обстановка в страната. Към момента се наблюдава подобряване на ситуацията в образователната система, с по-малко заразени ученици и учители, спрямо минали месеци, отбелязват от Министерство на образованието.
Вървим по организацията на дейностите за национално външно оценяване при 7, 4 и 10 клас, както и държавните зрелостни изпити в Старозагорски регион, каза началникът на РУО в Стара Загора- Татяна Димитрова. Тя подчерта, че има спокойствие от страна на учителите и ръководствата на училищата относно организацията на целия процес. Външното оценяване за 4 клас е с идеята не да класираме учениците, а да видим нивото, да направим равносметка за обучението в съответното училище, допълни тя.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование