Новини от област Стара Загора и България

Преференциалният вот в Стара Загора няма да доведе до разместване в листите

Преференциалният вот в Стара Загора няма да доведе до разместване в листите
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Преференциалният вот в Стара Загора няма доведе до промяна в подредбата на кандидат-депутатите, съобщават от РИК. Най-много преференции в регион Стара Загора е събрал Слави Трифонов – общо 9 544. Окончателната избирателна активност в региона е 50,3 %, тя е с около 5% по-висока от предходните избори.

Отличителна черта за резултатите в област Стара Загора са изключително близките резултати между коалиция „ГЕРБ – СДС“ и партия „Има такъв народ“. За регион Стара Загора разликата между първите две партии е по-малко от 2%, а в община Стара Загора тази разлика се стопява още повече и не може да стигне дори процент. „ГЕРБ –СДС“ печели в регион Стара Загора 22,05%, а „Има такъв народ“ 20,43%. В община Стара Загора за „ГЕРБ – СДС“ са гласували 22,89% срещу 22,79% за "Има такъв народ".

Съществена разлика се получава при гласувалите за ДПС в региона и в община Стара Загора. Докато в регион Стара Загора за ДПС са гласували 12,04%, то в община Стара Загора за ДПС са гласували 3,63%.

В регион Стара Загора „БСП за България“ печели 16,36%, „Демократична България“ – 6,15%, а „Изправи се. Мутри вън!“ – 5,99%. Това са партиите и коалициите, които получават места в следващия Парламент.

По изчисление на РИК, би трябвало „ГЕРБ - СДС “ да вземат 3 мандата. В 45-то Народно събрание трябва да влязат Красимир Вълчев – водач на листата, Маноил Манев, както и Илиана Жекова от Казанлък. Партия „Има такъв народ“ също би трябвало да вземе три мандата. По предварителни изчисления в Парламента трябва да влезе от Старозагорски регион Слави Трифонов, който обаче е водач и във Варна. Вторият, който влиза в Парламента е областният председател на партията Тихомир Тенев, а третият – Живка Железова. Ако Слави Трифонов влезе в Парламента от Варна, тогава в Парламента влиза четвъртият в листата на „Има такъв народ“ - Иван Кючуков.

"БСП за България" би трябвало по математически изчисления да има 2 мандата, тоест в Парламента влизат водачът на листата Георги Гьоков, както и Драгомир Стойнев. Останалите три партии - ДПС, Демократична България и Изправи се, мутри вън, би трябвало да вземат по 1 мандат.

От  ДПС в Парламента влиза Халил Летифов. Ако той обаче влезе от Благоевград, където също оглавява листата, то в Парламента от регион Стара Загора ще влезе д-р Тунджай Йозтюрк. От „Демократична България“ в Парламента би трябвало да влезе водачът на листата доц. д-р Атанас Славов, а от „Изправи се. Мутри вън!“ – водачът на листата Мая Манолова. Твърде вероятно е обаче тя да влезе в Парламента от София и да освободи място на втория в листата – Светослав Колев.

Дали предварителните изчисления на РИК ще бъдат окончателни, зависи изцяло от ЦИК. Очаква се тя да обяви депутатите в 45 НС до края на днешния или през утрешния ден.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика