Новини от област Стара Загора и България

Решено: Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 години

Решено: Ваксината на AstraZeneca ще се прилага с повишено внимание при жени под 60 години
Divident.€U Divident.€U

След едночасово заседание Националният ваксинационен щаб излезе с решение как да се процедира с прилагането на ваксината на AstraZeneca срещу Covid-19.

Щабът препоръчва ваксината да продължи да се прилага, но с повишено внимание, особено когато се ваксинират жени под 60-годишна възраст, тъй като именно в тази възрастова група за регистрирани случаи на нежелани реакции, макар и много редки.

Решението беше оповестено на брифинг веднага след заседанието от шефа на Българската агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

След средата на април се очаква да стартира поставянето на втората доза на българите, които са се ваксинирали с първа игла на AstraZeneca.

С решението си Националния ваксинационен щаб се съобразява изцяло с препоръката от Европейската агенция по лекарствата и Комитета по лекарствена безопасност. Задълбоченият анализ, извършен от експерти на ЕМА, както и от външни експерти, препоръчва прилагането на ваксината да продължи, като в специфичната група на жени под 60-годишна възраст, препоръката е да се прилага с повишено внимание. Жените ще бъдат разпитвани дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са пушачи, страдат ли от високо кръвно налягане или затлъстяване.

Коментари към новината

Още новини от Здраве