Новини от област Стара Загора и България

Изгоряха кафене и апартаменти в центъра на Стара Загора

Изгоряха кафене и апартаменти в центъра на Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Тази нощ около 3 часа е избухнал пожар в известното кафе-бар "Виолет" в центъра на Стара Загора на пресечката на бул. "Митрополит Методий Кусев" и улица "Боруйград". Кафенето е напълно унищожено от пламъците, както и трите апартамента над него, заедно с част от покривната конструкция на жилищната сграда. Засегнати са и жилища в сградата срещу кафенето. Няма жертви и сериозно пострадали, но живеещите в блока и хората от квартала са силно изплашени.

Пожарът е стопил алуминиевата дограма и е строшил част от прозорците на апартаментите над него. Вътре също има изгорели вещи и покъщнина, разказаха живеещи над кафенето.

Около 3 часа през нощта собственичката на апартамента над кафенето - Ваня Буюклиева, е била събудена от охранителната аларма на жилището и вижда огромни пламъци, идващи откъм партерния етаж. Успява да изведе 90-годишния си баща, който е бил приютен в роднини, живеещи наблизо. Тя самата е останала на улицата до сутринта. Пламъците са били угасени от пожарната, а по-късно районът е бил отцепен от полицията и е започнало разследване.

"Нямам друго жилище, нито къща на село - дядо ми е строил този блок", посочи Буюклиева. Тя е убедена, че пожарът е умишлен и е насочен към наемателите, които тази сутрин също бяха на местопроизшествието, но отказаха да коментират причините за инцидента.

Навън се бяха събрали съседи, които потвърдиха, че са искали още преди 3 години с подписка до община Стара Загора заведението да бъде затворено. "Откакто го направиха, стана невъзможно да се живее - по цели нощи беше много шумно", коментираха те. "Проведохме срещи в общината, но без резултат. Скоро след това някой счупи с камъни прозорците на двете ми стаи", разказа Ваня Буюклиева. Преди да стане кафене, помещението е било оръжеен магазин, магазин за домашни любимци и кафе-сладкарница, но никога не е имало проблеми, докато не дойдоха последните наематели, посочиха съседите.

Наскоро някой нарязал платнището на заведението, припомниха съседите. Според тях то е отворено неправомерно, защото никой от собствениците в блока не е дал съгласието си за това. Ваня Буюклиева обмисля да заведе съдебно дело срещу община Стара Загора и собственика на помещението. Изгорелият апартамент на Буюклиеви има жилищна застраховка, но тя едва ли ще покрие всички щети, смята потърпевшата.

 

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред