Новини от област Стара Загора и България

Изградиха палатки на Античния форум за членовете на СИК в изборната нощ

Изградиха палатки на Античния форум за членовете на СИК в изборната нощ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Осем палатки изградиха военните на Античния форум в Стара Загора. Те ще приютят в изборната нощ над 1500 души от Секционните избирателни комисии. С посрещането на първите 500 души в Регионалната библиотека, където ще приемаме документите няма да има проблем, но останалите ще трябва да изчакат. Когато пристигнат в РИК, членовете на секционните избирателни комисии ще трябва да си вземат номер.

За да няма струпване и нарушение на противоепидемичните мерки, няма да могат всички да влязат в библиотеката, където ще се приемат материалите. Ще изчакат реда си в палатките или пък тези, които са пристигнали с автобуси, ще могат да останат в тях, съобщи председателят на РИК Теодора Крумова. Осигурено е и озвучаване в изборната нощ.

В РИК се предават избирателните списъци, секционния протокол и разпечатката от машината. Финалният протокол за всяка една секция от машинното гласуване е дълъг 2,30 м .
Всяка СИК носи отговорност за наличните книжа и материали- избирателен списък, бюлетини и всички придружаващи документи. 303 000 бюлетини са пристигнали в регион Стара Загора.
В Старозагорски регион ще има 13 ковид секции, като 5 от тях са на територията на Стара Загора. В област Стара Загора ще има 8 подвижни секции, които са за хора с увреждания.

В Затвора в Стара Загора ще бъде образувана една нормална комисия и една ковид комисия, тъй като там има 3 болни от ковид и над 30 карантинирани, съобщават от РИК. Две села ще бъдат посетени от подвижна СИК от Стара Загора.

Над 4000 са членовете на СИК в р региона. Върви подмяна на някои членове, тъй като има заболели, съобщават от РИК. В Старозагорска област ще пристигнат общо 365 машини. Те ще бъдат разположени в секциите с над 300 избиратели.

Изборният ден започва в 7 сутринта и свършва в 20 часа. Ако има избиратели пред секцията , гласуването продължава до 21 часа.

До момента са постъпили 2 сигнала в РИК –единият за това, че политическа партия осъществява предизборна агитация в учебно заведение. При проверка на РИК не е установено нарушение. Другият постъпил сигнал е от СЕМ срещу регионална медия. Този сигнал обаче не е бил разгледан от комисията поради това, че жалбата е била просрочена. Жалбите, свързани с купуване и продаване на гласове са престъпление, затова те се подават към полиция и прокуратура, не към РИК, напомнят на гражданите от комисията.

Окончателно съобщаване на изборните резултати от региона може да очакваме два дни след изборите. Секционният протокол е от 20 страници. Въвеждането му от оператора на „Информационно обслужване“ се очаква да отнеме 20 - 25 минути. Обработката на данните от една СИК в РИК ще отнеме около 40 минути.

19 оператора ще въвеждат данни в РИК. От Районата избирателна комисия призовават хората да спазват противоепидемичните мерки в изборния ден.

Коментари към новината

Още новини от Политика