Новини от област Стара Загора и България

Разхлабват мерките, здравните власти се надяват промените да доведат до спазването им

Разхлабват мерките, здравните власти се надяват промените да доведат до спазването им
Divident.€U Divident.€U

Надяваме се чрез разхлабването на част от мерките да се въведе ред в спазването им. Това заяви на брифинг на Националния оперативен щаб министър Костадин Ангелов. „По желание се ходи на заведение, училищата са задължителни. „Откритите площи на заведенията могат да бъдат посещавани, но това беше така и преди, хората се събираха на големи групи. Надяваме се, че когато това бъде регламентирано, поне ще въведем ред в съществуващото в момента безредие“, каза министърът.
По отношение на останалите мерки, Ангелов поясни – театрите и фитнес залите ще работят с 30 % от капацитета си.

Около две трети от бизнесите остават затворени, допълни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И заяви: „Аз получавам по 150 мейла, в които ми обясняват колко е полезно да ходим на басейн, на фитнес. Останалите 50 % ми обясняват какви идиоти сме“.

Той сравни ситуацията с Гърция, където вчера беше отбелязан черен К-19 рекорд, а днес се отхлабват мерките.

Страната ни е в най-върховата част на платото и пика на третата вълна по разпространение на коронавирус през последните два дни, каза Ангелов.
Областите с най-голям натиск върху болниците остават - София, Бургас, Шумен и Варна. "Но е най-голям натискът върху психиката на хората. Има хора, които се опитват да окажат натиск върху страховете на българите, всеки гражданин трябва да е спокоен, тъй като системата на здравеопазването е готова, имаме подготвена система, нямаме притеснения", каза Ангелов.

Ангелов изказа благодарности към лекарите, спешните медици и ваксинираните досега. "Нещата в рамките на няколко седмици ще се оправят, надеждата е в увеличения брой ваксинирани българи, като числата са - за последната седмица са 15 000 ваксинирани българи на ден", допълни той.

Очаква се да се увеличи броят им с пристигането на още ваксини, най-вече на информационна РНК-ваксина.
"Ние сме единствените в Европа, където хората имат достъп до ваксина, но се отказват, защото няма тяхната избрана ваксина. Има държави, където няма никакви ваксини", категоричен е министърът и добави, че през април се очаква да има достатъчно ваксини, за да има избор.

Коментари към новината

Още новини от Здраве