Новини от област Стара Загора и България

507 са избирателните секции в Старозагорско, в 364 от тях гласуваме и машинно

471 31/03/2021 12:40 Политика Избори 2021
507 са избирателните секции в Старозагорско, в 364 от тях гласуваме и машинно
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

507 са Секционните избирателни комисии в Старозагорски регион, като тук се включват и заявените ковид секции, съобщи председателят на РИК Теодора Крумова. В цялата област има 364 избирателни секции с машини за гласуване. Това са всички СИК, в които броят на избирателите е над 300. Такива са над 70% от общия брой на избирателните секции. Крумова припомни, че избирателни секции ще се сформират както досега в УМБАЛ, диспансера, Следствието и в Затвора. Над 10 са подадените до момента заявления за сформирането на подвижни избирателни секции за хора с увреждания.

Машинното гласуване е лесно и всеки може да се информира предварително чрез видеоклип, публикуван на страницата на ЦИК, напомнят от РИК.

Всички СИК в събота ще получат подробни указания относно организацията на работа в противоепидемичната обстановка. Задължително се поставят дезинфектанти на входа и вътре в помещенията. Предвижда се дезинфекция на всички предмети в помещенията за гласуване. Ще се следи и за спазване на дистанция пред изборните помещения, както и вътре в тях.

В събота всички СИК ще получат бюлетините и изборните книжа, информира Теодора Крумова.
Днес е последният срок, в който се подават заявления за участие в изборите от карантинирани лица. Очаква се да има ковид секции във всички болници с ковид отделения в Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Гълъбово. Тези ковид секции трябва да се образуват със заповед на директорите на лечебните заведения, информират от РИК.

Обучението на Секционните избирателни комисии в региона е проведено дистанционно на 29 и 30 март през Microsoft Teams.
„Изключително усложнен е секционният протокол. Въпреки всичко се надявам да приключим работата си по-бързо от очакваното“, каза председателят на РИК – Стара Загора. По данни на „Информационно обслужване“ обработката на един протокол на СИК отнема между 40-50 минути.

Коментари към новината

Още новини от Политика