Новини от област Стара Загора и България

От 1 април отварят ресторантите на открито, моловете - не

От 1 април отварят ресторантите на открито, моловете - не
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Обмисляме разхлабване на ограничителните мерки от 1 април, обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг тази сутрин. Различните сектори от икономиката и обществения живот обаче ще почувстват разхлабването по различен начин и в различно време.

От 1 април най-вероятно ще бъде разрешено на ресторантите да отворят градините си на открито, обяви министър Ангелов. Нощните заведения обаче ще останат затворени.

Учениците от 1 до 12 клас ще се върнат на училище по график след пролетната си ваканция, която приключва на 12 април. На 5 април ще отворят детските градини и ясли и ще приемат деца. "Заедно с министър Красимир Вълчев ще изготвим ясен план как точно ще се връщат учениците от 5 до 12 април.", посочи Ангелов.

Във висшите училища настоящата форма на присъствено обучение за някои специалности ще остане до 12 апри, след това в зависимост от обстановката може да се върнат в аедиториите и тези, които не можат да провеждат обучение в електронна среда, изпитите и практическите занимания. До края на днешния ден ще има конкретна заповед, обеща здравният министър.

От 1 април ще отворят и театрите, но с капацитет в залите до 30%, вместо досегашните 50%.

Моловете и големите магазини обаче ще останат затворени и след 1 април. Възможно е да се направи изключение само за търговските обекти, които могат да осигурят пространства на открито.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве