Новини от област Стара Загора и България

Инж. Николай Михайлов с дарителска кампания за строеж на паметник на Кирил и Методий в Сърбия

2003 25/03/2021 14:27 Духовност Личности
Инж. Николай Михайлов с дарителска кампания за строеж на паметник на Кирил и Методий в Сърбия
Divident.€U Divident.€U

Председателят на НС на "Трейс груп Холд", проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов, поде кампания по набиране на средства, за да бъде построен паметник на светите братя Кирил и Методий в Цариброд, Сърбия. Издигането на монумент на създателите на българската и славянска азбука е отдавнашна мечта на ръководството на българската гимназия "Св. св. Кирил и Методий" в Цариброд, в която 240 деца се обучават на майчиния си, български език.

В инициативата участва с дарение строителната компания „Трейс Груп Холд“, а известният старозагорец инж. Николай Михайлов обяви в личния си профил във фейсбук, че търси съдействие от други фирми и граждани за построяването на паметника.

Ето как звучи неговият пост:
„В деня на Благовещение ви пожелавам здраве и се обръщам към Вас с молба за съдействие относно инициатива, която не е само дарителска, патриотична или обединителна. Тя е естествен завършек на една духовна мисия, идентична с мисията на учениците на Светите братя Кирил и Методий - Климент, Наум, Ангеларий.

ПОДКРЕПЕТЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАМЕТНИК НА СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ В ЦАРИБРОД, Република СЪРБИЯ, който ще се извисява в двора на гимназията, носеща името на Светите братя. За целта е открита нарочна банкова сметка при УниКредит Булбанк АД. В очакване на положителен отговор и заедно да извървим Пътя на съграждането на паметник на Първоучителите!“.

Номерът на самата сметката е:

УниКредит Булбанк АД, Фондация „Трейс за хората“, BG32UNCR70001523738059; BIC UNCRBGSF

Вече 9 години учителският екип на гимназията в Цариброд отстоява правото на образование на майчин език в сръбската община и утвърждаването на българските образователни традиции и ценности. През учебната 2007/2008 г., след няколкогодишни опити и настоявания пред местните власти, гимназията получава разрешение да носи името на славянските първоучители. През 2009/2010 г. в царибродската гимназия „Св.Св. Кирил и Методий" се възстановява и образованието на майчин език. Изработен е и герб на училището. На 24 май 2011 г., когато е патронния празник на гимназията, тогавашната държавна Агенция за българите в чужбина и Културно-информационният център в Цариброд правят съвместно дарение на училището – табела с наименованието на гимназията и знаме с образите на патроните. През същата учебна година учителският колектив решава единодушно да се постави паметник на Кирил и Методий в училищния двор.

Шест години по-късно - на 22 юни 2018 г. президентът на Република Сърбия Александар Вучич и българският държавен глава Румен Радев правят първата копка в двора на училището в присъствието на много граждани, бивши и настоящи възпитаници на гимназията, представители на български и сръбски държавни и общински институции, на български и сръбски медии и др.

Интересен факт е, че на 23 май 2018 г. в Сърбия за първи път е отбелязан празникът на славянските първоучители, а от 2019 г. 24 май е обявен за официален празник в западната ни съседка и се нарича „Ден на Св. Кирил и Методий“. В Белград има паметник на "Св.Св. Кирил и Методий", който е дарение от известния македонски скулптор Томе Серафимовски.

Делото на Кирил и Методий и тяхната просветителска мисия се превръщат в едни от главните символи на прогреса и на принадлежността ни към европейската цивилизация. Светите братя са провъзгласени за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II на 30 декември 1980 г., а от 2007 г. кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука.

Коментари към новината

Още новини от Духовност