Новини от област Стара Загора и България

ЦИЕС – Стара Загора стана първия сертифициращ орган за лични предпазни средства в България

1801 25/03/2021 11:00 Икономика Бизнес
ЦИЕС – Стара Загора стана първия сертифициращ орган за лични предпазни средства в България
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Центърът за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора стана първия в България нотифициран орган за изпитване и сертификация на лични предпазни средства. Събитието е от изключителна важност за страната в условията на пандемия, посочи за „Дивидент“ изпълнителния директор на ЦИЕС инж. Благовеста Шинева.

Точно на Благовещение в информационната система на Европейската комисия NANDO беше официално обявена нотификацията на „Център за изпитване и европейска сертификация“ ЕООД по Регламент (ЕС) 2016/425 относно личните предпазни средства. Така старозагорската компания разширява обхвата на дейността си, като към четирите нотификации, които има до момента, добавя още една. Засега ЦИЕС единствен  в България ще може да сертифицира лични предпазни средства срещу COVID – 19. В цяла Европа има общо 44 нотифицирани органи, които могат да сертифицират лични предпазни средства срещу ковид. Старозагорската компания вече една от тях.

Подготовката и доказването на компетентността в сегмента „Лични предпазни средства“ отнема на специалистите от ЦИЕС  11 месеца подготовка и голям ресурс от лично време, специфична експертиза, задълбочено запознаване на продуктовите стандарти и стандартите за методи за изпитване, отнасящи се до обхвата на новата дейност.

В Европа, най-голям брой нотифицирани органи за сертификация на лични предпазни средства има в Германия – 22, в Италия те са 13, във Франция и в Испания са по 9, в останалите държави броят им е значително по-малък. Досега българските производители и вносители на лични предпазни средства можеха да ги сертифицират единствено в чужбина.

Предимството на българският орган ЦИЕС пред останалите европейски органи се състои в по-лесната комуникация, по-достъпните цени на услугите, а това е важно обстоятелство за българските производители, посочи Благовеста Шинева.

Сред личните предпазни средства, които ЦИЕС ЕООД може да сертифицира, са средства за защита на дихателните органи - цели маски, четвърт и полумаски, защитни очила, лицеви екрани, защитно облекло, защитни ръкавици, оборудване осигуряващо защита срещу падане от височина.

Благовеста Шинева , управител на ЦИЕС – Стара Загора: Ще сертифицираме ЛПС за целия свят, не само за България

- Госпожо Шинева, какъв път измина ЦИЕС, за да получи това признание от Европейската комисия?

- Изминахме много дълъг път, свързан с упорит труд и доказване на компетентност. Подготвяхме се година и половина. Цялата фазаБлаговеста Шинева на проверка продължи 11 месеца. Имаше 6-7 кандидати от България, но всички останали бяха отхвърлени. В последната фаза, която продължи 2 месеца, всяка държава членка на ЕС се запозна с нашите документи. Нямаме нито едно възражение и днес.

В 7 часа тази сутрин, на Благовещение, получихме вест, че единствени в България сме признати като нотифициран орган и получаваме правото да сертифицираме така популярните лични предпазни средства по регламент 2016/ 425. Тук влиза защитно оборудване на очите, на лицето, дихателна защита, падане от височина.

- Каква част от средствата, предназначени за защита от Covid-19 можете да сертифицирате?

- Всички предпазни средства, насочени към защита от COVID -19 можем да сертифицираме. Тук влизат маски, очила, защитни екрани, защитни облекла, престилки и всичко останало, свързано с ковид.

- Какво предстои от тук нататък? Налага ли се преустройство на дейността ви?

- От тук нататък започваме  да инвестираме в оборудване за изпитване на респиратори, на маски.  Защитихме голям обхват и трябва да оправдаем всички очаквания.

Това е допълнително направление, за което ще използваме 15 допълнителни оценители и експерти  - външни и щатни. Ще работим в услуга на българските производители. Наехме най-добрите външни експерти. Част от сертификационния процес включва изпитване на личните предпазни средства.  

- Има ли български производители, които вече се обърнаха към вас, за да сертифицирате произведените от тях маски или други ЛПС?

- Вече имаме около 15 производители в България, които се обърнаха към нас и изчакаха търпеливо да излезе нотификацията ни. Те са не само от България, но и от Турция, от цяла Европа. Сега, когато вече сме обявени официално от страна на ЕК, очакваме още повече клиенти. Ще сертифицираме ЛПС за целия свят, не само за България.

Коментари към новината

Още новини от Икономика