Новини от област Стара Загора и България

74% от леглата за пациенти, болни от COVID -19 в страната са заети

74% от леглата за пациенти, болни от COVID -19 в страната са заети
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

74% от леглата в болниците на страната, предназначени за болни от COVID -19 пациенти, са заети. Запълнени са и 69% от наличните места за интензивно лечение. Това съобщи в Бургас министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той посети региона във връзка с усложнената обстановка и увеличаването на болните там през последните седмици. Във връзка с усложнената обстановка, днес от 18 часа в Бургас се въвеждат допълнителни, строги противоепидемични мерки. Всички жители и гости на региона задължително трябва да носят маски, както в помещения, така и навън.

Нямаме притеснение, че системата ще издържи. Факт е, че лекарите, които са ваксинирани по време на първата фаза издържат на напрежението и има много по-малко положителни медици, каза в Бургас министър Ангелов.
Той напомни, че тези, които са ваксинирани могат да бъдат преносители на вируса. Според проучване, направено в страната, вече 63 % от българите имат желание да се ваксинират, каза здравният министър. Той потвърди, че в момента има ваксинирани, които са носители на вируса. Сред тях има болни, но заболяването при ваксинираните протича леко и те не стигат до болница.
Все повече млади хора с COVID -19 постъпват в болница, каза още здравният министър. На Министерски съвет днес е взето решение България да внесе допълнителни количества ремдесивир, необходим за лечението на болните.

Сред допълнителните мерки за Бургас, приети със заповед на директора на РЗИ влизат още:
- Преустановяват се всички индивидуални и колективни спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на открито и закрито, в това число национални и международни спортни състезания.
- Преустановяват се посещенията на пазари, тържища и базари, с изключение на тези от тях, които са постоянно действащи и са регистрирани само за хранителни стоки.
- Забранява се провеждане на организирани масови обществени мероприятия на закрито и открито (изложения, фестове, фестивали, събори, панаири, празници, базари, битпазари, временни пазари и други подобни).
- Не се допуска организиране и провеждане на събирания и тържества от частен характер на открито и закрито (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 10 човека (без оглед на тяхната възраст).
- Не се допускат на обществени места за времето от 20.00 часа до 6.00 часа лица под 18-годишна възраст без придружител.
- Да се създаде организация и осъществяване на постоянен контрол в местата, предназначени за обществено ползване от страна на местната власт и органите на МВР относно недопускане на струпване на хора и спазване на мерките за физическа дистанция, както и контрол относно носенето на защитни маски по начин, осигуряващ покриване изцяло на носа и устата.
- Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ и комплексните онкологични центрове в област Бургас, с изключение на дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Коментари към новината

Още новини от Здраве