Новини от област Стара Загора и България

Наскоро назначеният шеф на общинското предприятие "Мересев" подаде оставка

1702 23/03/2021 13:42 Икономика Бизнес
Наскоро назначеният шеф на общинското предприятие Мересев подаде оставка
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Назначеният наскоро управител на общинското предприятие „Мересев“ в Стара Загора Мария Бонева е депозирала официално уведомление до кмета на Стара Загора Живко Тодоров, че иска предсрочно прекратяване на договора си за управление на дружеството с тримесечно предизвестие. Уведомлението е депозирано на 19 март, петък в община Стара Загора. Това съобщи председателят на Общинския съвет  Мария Динева.

„Разбрах за това решение на Бонева едва вчера. Поканих я на председателски съвет, с нагласата да търсим заедно решение за финансовите затруднения на дружеството. В момента готвим предложение за финансова помощ на "Мересев“, каза за Divident.EU председателят на Общинския съвет. Наскоро избраният управител не е дал обяснение пред председателския съвет за причините, поради които се отказва от поста. На въпрос на общинските съветници дали предприятието трябва да бъде обявено в ликвидация или може да бъде стабилизирано, тя е отговорила, че предприятието има всички шансове да бъде стабилизирано. 

Напомняме, че Мария Бонева беше избрана за управител на общинското дружество „Мересев“ в края на януари с гласа на 40 общински съветници в местния парламент.

Тя е на 39 г., с висше икономическо образование. При представянето на програмата си, Бонева посочи, че основната и цел в управлението на дружеството ще бъде свързана с финансовата му стабилизация, запазване числеността на персонала и оптимизация на производствените процеси, което да доведе до по-високи приходи за предприятието.
Общинското предприятие „Мересев“ има финансови затруднения. Бонева е заварила дружеството без нито един договор, без материали за работа. Предприятието няма налични средства, включително и за заплати.

„Аз не мисля, че състоянието на дружеството е толкова тежко. Заплатите и осигуровките са от порядъка на около 20 хил.лв. месечно. Дружеството има около 14 хил.лева задължения. Общинският съвет е готов да окаже необходимата помощ“, допълни председателят на Общинския съвет.

Предстои да бъде обявен нов конкурс за управител на общинското дружество. До избора на нов управител, Мария Бонева ще продължи да изпълнява задълженията си.
"Мересев" ЕООД - Стара Загора е създадено през 1954 г. като кооперация за заетост на лица с увреждания. Статутът на общинското дружество дава възможност за програми и проекти със социална насоченост.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика