Новини от област Стара Загора и България

Звездата на голямата Татяна Лолова вече ни свети от небето. Поклон!

1527 23/03/2021 09:37 Култура Сцени
Звездата на голямата Татяна Лолова вече ни свети от небето. Поклон!
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Голямата актриса Татяна Лолова е починала тази сутрин на 87-годишна възраст, съобщиха опечалени нейни близки. Тази сутрин тя е издъхнала в "Пирогов" в следствие на усложнения от вируса Covid-19, съобщи "Блиц".

Името на Татяна Лолова и неизменната й усмивка ще останат завинаги в съкровищницата на българското кино и театрално изкуство. Татяна Лолова беше тясно свързана и със Стара Загора като носител на голямата награда за цялостен принос в киното на Международния кинофестивал "Златната липа" 2016. През 2006 година получава номиназия за "Аскеер" за ролята си в спектакъла "Гласовете на другите" от Пламен Дойнов на Драматичен театър "Гео Милев".

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход. Баща ѝ - Желязко Лолов, по професия е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.

Татяна Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев, в който състуденти са й Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новоформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. Между 1977 и 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989 г.

Играе и на сцената на Театър 199, където отбеляза 10 години на хитовия моноспектакъл Duende по текстове на Румяна Апостолова, Лорка и др., режисьор Съни Сънински – в историята са записани над 300 изиграни представления в България и чужбина.

Лолова играе в спектакъла до 2017 г. В Театър 199 също играе в постановките „Старомодна комедия“ от Алексей Арбузов и „Нищо не помня“ от Артър Милър. Нейните отпечатъци могат да бъдат видени на Стената на славата пред Театър 199. Тя е актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Въпреки хиперболата и иронията, използвани от нея при изграждането на образите, те са правдиви и въздействащи. Татяна играе незабравими роли в над 52 български филма. Член е на Съюза на българските филмови дейци (1987). Автобиографичната й книга носи заглавието „1/2 живот“.

Поклон пред светлата памет и огромния талант на Татяна Лолова!

Коментари към новината

Още новини от Култура