Новини от област Стара Загора и България

„Металик“ АД произведе и монтира три 70-тонни пешеходни моста за София

1821 22/03/2021 14:55 Икономика Бизнес
Металик  АД произведе и монтира три 70-тонни пешеходни моста за София
Divident.€U Divident.€U

„Металик“ АД – Стара Загора е изпълнител на металната част от конструкцията на трите пешеходни моста по околовръстното шосе на София. Монтажът на първите два от тях започна преди 10 дни – също осъществяван на екипи на старозагорския холдинг и вече приключва успешно, а третият все още се изработва в халетата на „Металик“.

Първият от трите пешеходни надлеза свързва участъка от Софийския околовръстен път между връзката с АМ „Тракия“ и кв. „Младост“. Съоръжението е непосредствено до отбивката за с. Лозен и ще обслужва бъдещите спирки на градския транспорт. Стоманеният пешеходен мост е с дължина 49 метра, широк е около 4 метра и е висок 5,5 метра.

Всяко от трите съоръжения тежи около 70 тона. Проектирани са от проектантско бюро „Иркон“ ООД, които притежават богат опит в комплексното проектиране на индустриални, промишлени и обществени сгради. Изработени са от големи профили специална конструкционна стомана с напрегнати болтови връзки. „В заводските условия на „Металик“ правим пълен предмонтаж на съоръженията със събиране на особено отговорните възли, каквито са точно болтовите връзки, както и заваръчните шевове по тях“, посочи главният конструктор на „Металик“ АД инж. Георги Желязков.

Контролът върху качеството на конструкцията се извършва на 100 процента с ултразвуков скенер и радиография. Металните части на пешеходните надлезите са обработени с трислойна система за нанасяне на специално покритие, която гарантира устойчивост и здравина във времето.

„Металик“ АД има дългогодишен опит в производството на подобни големи метални конструкции с работата си върху големи обекти на „ТЕЦ Марица-Изток 2“, ТЕЦ КонтурГлобал Марица-Изток 3“, на General Elecrtic, Hitachi, Mitsubishi, Liebherr, включително е изпълнител на подобен тип естакади и конструкции както за Европа, така и за САЩ и Канада.

Заданието от страна на „ГБС „Инфраструктурно строителство“ АД е изпълнено в срок от „Металик“ АД. Трите пешеходни надлеза ще бъдат с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети. Ще бъдат покрити и хидроизолирани. Ще разполагат с асансьори, които ще позволяват ползването им от майки с детски колички, хора с физически увреждания и велосипедисти.

Коментари към новината

Още новини от Икономика