Новини от област Стара Загора и България

Ваксината на AstraZeneca е безопасна, реши Европейската агенция по лекарствата

Divident.€U Divident.€U

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) излезе с официално решение, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и ефективна и може да продължи да се прилага.

Решението на Комитета за оценка на риска в областта на фармакологичната бдителност (PRAC) посочи, че ползите от ваксината са много по-големи от възможните рискове.

Ваксината не е свързана с увеличен общ риск от случаи на тромбоемболизъм или кръвни съсиреци, обяви още директорът на агенцията Емър Кук на пресконференция, излъчвана на живо. Все пак Кук посочи, че "все още не можем да изключим наличието на връзка между тези случаи (с кръвни съсиреци) и ваксината".

Европейската агенция по лекарствата ще извърши допълнително разследване на съмнителните случаи, които доведоха до спиране на ваксинацията с продукта на AstraZeneca в над 10 европейски държави. Първи спряха ваксината здравните власти в Австрия, след като 10 дни след ваксиниране почина 49-годишна жена от образуване на тробми в кръвта. От агенцията призоваха ваксинираните да съобщават за странични реакции на ваксината.

И все пак в заключение Емър Кук подчерта, че "ваксината е безопасна и ефективна опция за защита на гражданите от COVID-19" и че ваксината на AstraZeneca осигурява най-малко 60% ефективност при превенция на вируса.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве