Новини от област Стара Загора и България

Нова специалност агротроника ще подпомага модерното животновъдство

Нова специалност агротроника  ще подпомага  модерното животновъдство
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Новата специалност агротроника ще бъде открита наесен в Тракийския униврситет в Стара Загора. Това стана ясно днес по време на подписване на споразумение по Националната програма "Интелигентно животновъдство" във висшето учебно заведение. Документът беше подписан от ректора на университета доц. Добри Ярков и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Националната научна програма е за 3 години, като финансирането е от Министерството на образованието и науката е в размер на 4,5 млн.лева. Специалността агротроника ще бъде хибридна специалност, а завършилите я ще се занимават изцяло с дигитализация на животновъдството и растениевъдството в България, поясни доц. Ярков.

Тракийският университет държи първото място в България в две професионални направления - ветеринарна медицина и животновъдство. „С нашето високо ниво на експертиза ще работим в научно-развойната дейност в "Мини Марица-изток" в ново направление – агроенергетика. Заложили сме нова специалност, която е включена не само в новата програма "Интелигентно животновъдство", но и в проекта ни за модернизация на висшето образование", допълни ректорът.

Тракийският университет е водещ в Националната научна програма "Интелигентно животновъдство". Тази програма е знакова и цели създаване на изцяло дигитализирани бизнес модели за управление на животновъдните ферми. България изостава в тази посока и трябва бързо да адаптираме постиженията в ЕС и извън него към нашите условия, обясниха от ръководството на Тракийския университет.

По програма "Интелигентно животновъдство" Тракийският университет оглавява консорциум, съставен от водещи академични институции в България: Аграрен Университет-Пловдив, Технически Университет – София, Русенски Университет "Ангел Кънчев", Институт по Информационни и Комуникационни Технологии – БАН, Институт по Механика – БАН Институт по Биология и Имунология на Размножаването "Акад. Кирил Братанов" (ИБИР–БАН), Селскостопанска академия – ССА.

Ректорът на ТрУ доц. Ярков обяви, че част от дейностите на новосъздадения Институт за устойчив преход и развитие и работните пакети на програмата „интелигентно животновъдство“ ще са взаимносвързани: "Една от основните мисии на ИУПР е да подпомогне държавата в трансформация на стопанския модел от линейна икономика с много отпадъци към кръгова икономика, биоикономика, нисковъглеродни производства, щадящи околната среда. Целият процес на трансформация на икономическия модел трябва да се извърви, чрез социална справедливост, за което ИУПР е призван да бъде гарант с това широко участие в него, както на бизнеса, така и на синдикатите, на науката и на местната власт".

Предвижда се през месец май говедата Галуей, които университетът закупи от Германия с цел научно-развойна дейност, да бъдат настанени на територията на рекултивираните терени край Гълъбово или Раднево. От една страна, те ще облагородят почвата, а от друга – за тяхното отглеждане и наблюдение ще бъдат използвани иновативните методи по Национална научна програма „Интелигентно животновъдство“.

Освен специалността "Агротроника" в Тракийския унивреситет предстои да се разкрие и още една нова специалност – "Продоволствена сигурност", съобщиха от ректорското ръководство.

Преди да подпишат споразумението за старта на новата научна програма, представителите на МОН и на Тракийския университет се срещнаха с ръководствата на "Мини Марица-изток", ръководствата на трите централи в енергийния комплекс и със синдикатите. Бяха обсъдени възможностите за взаимно сътрудничество във връзка с предизвикателствата пред енергетиката в региона.

Коментари към новината

Още новини от Образование