Новини от област Стара Загора и България

Отлагат паспортизацията на сградите с две години

586 16/03/2021 11:36 Общество България
Отлагат паспортизацията на сградите с две години
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Действието на наредбата на МРРБ за паспортизация на всички жилищни сгради у нас се отлага. Това стана ясно след остра реакция в социалните мрежи и недоволство срещу нормативната промяна. Съгласно наредбата и изискванията на ЕС всички сгради, строени преди 2007 г. трябваше да си извадят технически паспорти, което по предварителни изчисления ще струва около 400-500 лева на апартамент.

За издаването на технически паспорт живеещите в блокове и кооперации трябва да имат комплекс документи – прави се архитектурно заснемане, конструктивно заснемане и енергийно обследване. В целия процес участват комплекс от специалисти – консултанти, строителен надзор и др. До момента се знаеше, че ако до края на 2022 година не се направи технически паспорт на една сграда, прави го общината, като си взима необходимата сума чрез изпълнителен лист.
Новината за поредното отлагане дойде  от личния фейсбук профил на зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков.

Той написа във фейсбук страницата си: „Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. Ще се създаде специален фонд. Обмисляме и въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живещите в тях.

Изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти. Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок“, пише зам.-министър Нанков.

Коментари към новината

Още новини от Общество