Новини от област Стара Загора и България

За първи път българка получи номинация за Оскар

1475 15/03/2021 12:00 Култура Сцени
За първи път българка получи номинация за Оскар
Divident.€U Divident.€U

Актрисата Мария Бакалова получи номинация за Оскар за поддържаща женска роля във филма "Борат 2". Тя е първата българка с номинация за престижната награда.

Българската актриса ще се състезава в една категория с Глен Клоуз - за ролята й в "Елегия Хилбили", Оливия Колман - за "Бащата", Аманда Сайфред - за "Манк" и Юн Ю-джун - за "Минари".

Номинациите днес бяха обявени от актрисата Приянка Чопра и съпругът й Ник Джонас.
Мария Бакалова е родена на 4 юни 1996 г. в Бургас. Като дете взема уроци по пеене и флейта. Впоследствие учи в Националното училище за музикално и сценично изкуство „Панчо Владигеров“ в Бургас, специалност актьорско майсторство за драматичен театър и втора специалност флейта. През 2019 г. завършва НАТФИЗ в София в класа на проф. Иван Добчев.

Кметът на Бургас Димитър Николов днес написа във фейсбук: Браво, Мария Бакалова! Исторически пробив! Вече и с официална номинация за най-престижните награди Оскар! Лети, бургаско момиче!

Тазгодишните победители ще бъдат обявени на церемонията по награждаване на 25 април (ранните часове на 26 април - българско време).

Наградите "Оскар" на американската Академия за кинематографично изкуство и наука ще бъдат раздадени за 93-ти път през април, близо два месеца след обичайната дата - отсрочка, наложена заради коронавирусната пандемия.

Церемонията ще бъде предавана пряко по телевизия Ей Би Си, като се очаква продуцентите Джеси Колинс, Стейси Шер и Стивън Содърбърг да обявят подробности около протичането й, предават Асошиейтед прес и БТА.

Коментари към новината

Още новини от Култура