Новини от област Стара Загора и България

Британският щам вече върлува в 15 области на страната

Британският щам вече върлува в 15 области на страната
Divident.€U Divident.€U

В 15 области в страната е доказано разпространението на британския вариант на COVID-19. Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол.

За резултатите съобщава Националният център по заразни и паразитни болести. След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, британският вариант на вируса е потвърден при 303 от пробите.

Южноафриканският, бразилският и нигерийският варианти на коронавируса не са потвърдени у нас.

Здравният министър Костадин Ангелов преди дни съобщи, че България е изпратила 600 проби за изследване в Германия, за да се прецени каква е честотата на разпространението на британския щам на COVID-19 у нас.
Днес се навършва година от първия доказан случай на ковид в България.
Първият доказан случай на болестта в България е от 8 март 2020 г. Припомняме, че на 13 март 2020 г. правителството обяви извънредно положение в цялата страна за срок от един месец, който на 3 април беше удължен до 13 май 2020 година. От 14 май до 14 юни беше обявена извънредна епидемична обстановка. Извънредната епидемична обстановка е удължена до 30 юни. На 24 юни, заради сериозният ръст на заболели беше обявено удължаване на извънредната обстановка до 15 юли.

 

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве