Новини от област Стара Загора и България

Математическата гимназия в Казанлък отбеляза 50-годишен юбилей

Математическата гимназия в Казанлък отбеляза 50-годишен юбилей
Divident.€U Divident.€U

Математическата гимназия в Казанлък е открита на 29 септември 1970 година, когато със заповед на тогавашния министър на народната просвета се откриват първите в страната две математически гимназии. Казанлък е предпочетен заради големия брой изтъкнати математици и отличните представяния на учениците при участието им в национални и международни олимпиади.

ППМГ е едно от водещите училища в страната. Неговите възпитаници постигат уникални успехи на национално и международно ниво в областта на математиката и физиката, в областта на биологията и химията…Но не само. Учениците постигат успехи и в областта на хуманитарните науки история, философия, гражданско образование, в сферата на изкуството – музика, изобразително изкуство и дори спорта. 46 випуска продължават традицията да бъдат достойни и успешни Обрешковци. Всяка година наследниците на Никола Обрешков участват и печелят медали на международните олимпиади по физика, биология, химия.

Кметът на община Казанлък отправи поздрав за юбилейните 50 години на ППМГ „Никола Обрешков“. От името на Галина Стоянова Почетен плакет поднесе заместник-кметът Лилия Цонкова, която също е възпитаник на Математическата гимназия. Директорът Красимир Дамянов изрази благодарности за вниманието и грижите към учебното заведение от страна на Кмета и нейния екип.

В Поздравителния адрес Кметът Галина Стоянова се обръща към преподаватели и ученици като към пионери: „Всички Вие сте част от един невероятен отбор, част от историята на Казанлъшката математическа гимназия, от живота на Казанлък. Така, както патронът на гимназията допринася неимоверно за българската наука, всеки от Вас върви със свои стъпки към научни успехи, които Ви превръщат в победители.“. Към пожеланията за здраве и успехи Кметът на Казанлък добавя: „Нека и в следващите 50 години се радваме на ППМГ „Никола Обрешков“ като средище за изграждане на умове, но преди всичко на смели сърца, които и занапред ще дръзват да надзъртат в Неизвестното, ще надхвърлят прегради и ще продължават смело да питат и да откриват нови отговори за Казанлък, за България, за Света!“.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование