Новини от област Стара Загора и България

Бюрата по труда приемат документи за лятна заетост на български студенти в Германия

Бюрата по труда приемат документи за лятна заетост на български студенти в Германия
Divident.€U Divident.€U

Агенцията по заетостта стартира тазгодишния прием на документи за ваканционна заетост на български студенти в Германия, като за лятото на 2021 г. тя отново ще е по договореност с Федералната агенция по труда – Кьолн. Желаещите да се възползват от възможността могат да подават заявления по образец до 26 март 2021 г. в бюрото по труда, на чиято територия се намира висшето учебно заведение (в т.ч. клон/филиал), в което се обучават.

Изискванията към кандидатите са да бъдат български граждани на възраст между 18 и 35 години, да са студенти в български висши учебни заведения в редовна форма на обучение и да не са последен курс на семестриално обучение. Младежите трябва задължително да имат добри или много добри познания по немски език и да са готови най-малко два месеца да работят в Германия.
Предложенията за работа са в сферата на селското стопанство, хотелиерството и ресторантьорството (сервитьори, камериерки, бармани, помощен персонал в кухня, общи работници), фирми за почистване на помещения и индустриални обекти, вериги за бързо хранене, както и германските пощи.

В заявлението си кандидатите трябва да декларират, че са изучавали немски език най-малко 3 години, като езиков изпит няма да бъде полаган. Трябва да посочат още, че са свободни от други ангажименти по време на официално обявената за всяко училище лятна ваканция (задължително се упоменават точните ѝ начална и крайна дата), както и че притежават необходимите средства да финансират заминаването си за Германия. Кандидатите следва да предоставят и попълнено уверение за студент по образец, заверено от висшето училище, в което се обучават.

Документите на поименно избраните за ваканционна заетост студенти ще бъдат подадени от германските работодатели директно в Централата за чуждестранно и специализирано посредничество – гр. Бон.
Информация относно пълните условия и документи за кандидатстване желаещите могат да получат в Информационния център на Агенцията по заетостта на тел. 02/980 87 19, на електронен адрес: https://www.az.government.bg/pages/sporazumenie-fr-germania/, както и в бюрата по труда по местонахождение на висшето училище.

Ето свободните работни места, обявени в Бюро по труда – Стара Загора:

1. РАБОТНИ МЕСТА ЗА СПЕЦИАЛИСТИ С ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ


 1 технолог
 1 лаборант
 1 инженер, конструктор
 1 машинен инженер
 1 лекар, лъчелечение
 1 лекар, вътрешни болести
 1 лекар, образна диагностика
 1 лекар, акушерство и гинекология
 5 медицински сестри

2. РАБОТНИ МЕСТА ЗА СПЕЦИАЛИСТИ СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

 1 снабдител – доставчик
 2 касиери
 1 електротехник
 5 застрахователни агенти
 3 продавач - консултант


3. РАБОТНИ МЕСТА ЗА СПЕЦИАЛИСТИ С РАБОТНИЧЕСКИ ПРОФЕСИИ

 2 транжори
 1 боргвергист
 3 заварчици
 2 техник - механик
 5 шлосери
 2 шофьор, товарен автомобил
 1 машинист, еднокофов багер
 4 барман
 10 готвач, заведение за бързо хранене

 

 

Коментари към новината

Още новини от Общество