Новини от област Стара Загора и България

Президентът и председателят на парламента в словесен двубой на Шипка

505 03/03/2021 12:48 Общество България
Президентът и председателят на парламента в словесен двубой на Шипка
Divident.€U Divident.€U

Стотици българи се качиха и тази година на Шипка, за да се поклонят пред паметта на героите, загинали за свободата на България. Пред Паметника на свободата на историческия връх Шипка пристигна председателят на парламента Цвета Караянчева. . „Тържествата на Шипка са под патронажа на председателя на Народното събрание, а това, че президентът иска да дойде днес тук и да чете слово, си е негов проблем. Но няма официални тържества. Не е важно да четеш помпозни слова, а е важно какво чувстваш и да го споделиш с хората, дошли тук“, обяви Караянчева.

"На този връх трябва да преосмислим действията си и да се замислим защо понякога не може да превъзмогнем егоизма си. Защо повече разрушаваме, отколкото градим. Защо не може да се обединим зад една обща цел. Трябва да бъдем силни в името на България и да преглътнем различията си", каза още председателят на Народното събрание.

Часове след това държавният глава също произнесе реч на Шипка.
Искам да Ви питам нещо: очаквали ли сте, че някога, някой ще се осмели да Ви забрани да се качите на Шипка?! Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото Ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?! С тези въпроси към събралото се множество на Шипка започна словото на президента Румен Радев. Държавният глава отиде на върха въпреки отменената официална церемония по съвет на главния здравен инспектор заради коронавируса, за да отдаде почит пред паметта на загиналите за свободата на България. "Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и отново са тук. Българите имат святи чувства, неподвластни на страх и забрана, затова вярвам, че имаме бъдеще като българи", обяви още държавният глава.
В речта си той каза още: "Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е място свято, Шипка е костница на шепата спартанци, нашите опълченци и воините на руския император Александър II - нашият Освободител, добави президентът. С вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация, защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне", каза президентът.

Коментари към новината

Още новини от Общество