Новини от област Стара Загора и България

Двама министри - на образованието и икономиката, водят листата на ГЕРБ в Стара Загора

1081 02/03/2021 16:54 Политика Избори 2021
Двама министри - на образованието и икономиката,  водят листата на ГЕРБ в Стара Загора
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Двама министри влизат на избераеми места в листата с кандидати за народни представители на ГЕРБ в Стара Загора. Министърът на образованието Красимир Вълчев е водач, а колегата му – министърът на икономиката Лъчезар Борисов, е на четвърта позиция.

На второ място в старозагорската листа влиза Маноил Манев – специалист по национална сигурност, който и досега беше депутат от Старозагорски избирателен район. Третото място е за Илиана Жекова от Казанлък, директор на дирекция „Бюро по труда“ в Града на розите и общински съветник. На пета позиция се нарежда Радостин Танев, който беше народен представител от ГЕРБ и до момента. Шестото място е за Тодор Иванов от Чирпан, доскоро директор на къща –музей „Пейо К. Яворов“. Седмото място е за арх. Мартин Паскалев, общински съветник от Стара Загора. Извън старозагорската листа остава зам. - председателят на НС Емил Христов, който заяви, че остава в Стара Загора, за да работи за града и съгражданите си.

Листата е съставена от 22-ма кандидати да представляват гражданите на област Стара Загора в 45-ото Народно събрание и беше определена от областния координатор на управляващата партия, Пламен Йорданов, като една от най-силните в страната.
„В листата имаме двама доказали се със своята работа министри. На четвърто място в нея е министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Успяхме да съберем доказани специалисти в различни сфери и млади хора. С всички тях ще постигнем много добър резултат“ – уверен е Пламен Йорданов.

"До момента Стара Загора е на втора позиция в страната по БВП на глава от населението. Амбицията ни е да запазим това челно място и занапред. Това ще бъде възможно, когато Стара Загора стане център на технологично развитие в страната - това е основен наш приоритет", каза на пресконференция водачът на листата Красимир Вълчев.

Според него Старозагорска област е сред регионите с най-голям потенциал за развитие като център на технологиите в България. За да се случи това, усилия ще обединят всички, като Тракийският университет да стои в центъра на всички инициативи", подчерта министър Вълчев.

Той съобщи още, че ще работи за това Техническият университет и Минно-геоложкият университет да работят в устойчиво партньорство с Тракийския университет, за да подпомогнат предстоящите трансформации в комплекса Марица- изток.

„Много мои близки и в момента работят в комплекса. Трябва да направим така, че той да работи максимално дълго и Стара Загора да остане енергийното сърце на България“, каза Вълчев.

Икономическият министър Лъчезар Борисов допълни, че целта е през следващите 4 години в Старозагорски регион да се открият 5 000 нови работни места. Важен акцент в работата му ще бъде да развие политиката на индустриалните зони в региона.

Министър Борисов съобщи, че в момента се водят преговори с български инвеститор в областта на биотехнологиите, който е готов да инвестира 40 млн. лева в Индустриална зона „Загоре“.

Амбицията на Лъчезар Борисов включва също 40% увеличение на заплатите в Старозагорски регион. Той съобщи, че по процедурата за микропредприятия Министерство на икономиката е подпомогнало 539 компании в региона. По процедурата за подкрепа на средните предприятия през следващия месец 83 компании в регион Стара Загора ще получат 8,7 млн.лева.

"Що се отнася до бъдещето на комплекса „Марица-изток“ поемам ангажимента, че всяко решение ще бъде взето съвместно със синдикати и работници от комплекса. Идеята е да няма нито едно загубено работно място", каза Борисов. „Зелената сделка поставя някои предизвикателства. В дългосрочен план ще мислим за преминаването на производство на електроенергия от водород“, допълни той.


Ето и пълната листа на ГЕРБ Стара Загора:

1. Красимир Георгиев Вълчев е магистър по „Публични финанси“. Завършил е Икономическия университет – Варна. Преминал е обучение по „Бюджет и финансово управление“ в университета „Дюк“ – САЩ. Министър на образованието по време на 44-тото Народно събрание. В периода 2002-2009 г. работи на различни длъжности в Министерството на финансите. От септември 2009 г. до февруари 2017 г. е главен секретар на Министерството на образованието и науката. В периода април-май 2017 г. е началник отдел в дирекция „Финансиране на общините“ в Министерството на финансите.

2. Маноил Минчев Манев е докторант по „Национална сигурност“ в Академия на МВР, Магистър по история Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“, бакалавър по национална сигурност от Академия на МВР. 13 години е бил служител на КП в МВР, създател и директор на Частен професионален колеж по охрана и сигурност „Св.Георги Победоносец“ - Стара Загора. Бил е и заместник областен управител на област Стара Загора, народен представител в 43-то и 44-то НС на Република България.

3. Илиана Петкова Жекова е магистър по „Социални дейности” и по „Психология” от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2019 – 2023 г. в ОбС – Казанлък. Ръководител на групата на общинските съветници на ПП ГЕРБ в ОбС Казанлък. Председател на Постоянна комисия по здравеопазване, социална дейност и трудова заетост и член на Постоянна комисия по противодействие на корупцията, сигурност и обществен ред и за упражняване на контрол върху актовете издадени от органите на местната изпълнителна власт. Социален работник в Дирекция „Социално подпомагане” – Казанлък и директор на дирекция „Бюро по труда” - Казанлък към Агенция по заетостта.

4. Лъчезар Димитров Борисов е доктор по икономика. Магистър е по "Макроикономика" от Университета за национално и световно стопанство. Получава втора специалност по "Счетоводство и Финанси" от Института за следдипломна квалификация към УНСС. В периода февруари 2017 – юли 2020г. е заместник-министър на икономиката. Избран е за министър на икономиката на 24 юли 2020 г. от 44-ото Народно събрание.

5. Радостин Радославов Танев е магистър по „Финансов мениджмънт” от Стопанска академия „Д. А. Ценов”, гр. Свищов. Народен представител в 44-тото НС. Бил е общински съветник в Стара Загора. С опит в търговската сфера и областта на земеделието. Бил е областен координатор на МГЕРБ – Стара Загора. През годините е бил и председател на Младежкия общински съвет, както и заместник-кмет на Млада Загора.

6. Тодор Петков Иванов е завършил специалност „История и българска филология“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Към момента е главен експерт „Култура“ в Община Чирпан. Бил е директор на Къща-музей „Пейо К. Яворов“ – Чирпан, изпълнителен директор, а след това и председател на Фондация „Яворов“. Председател на Общински съвет Чирпан от 1999 до 2003г.

7. арх. Мартин Паскалев Паскалев е завършил „Архитектура“ в Университет по архитектура, строителство и геодезия, гр. София. Работи като архитект-проектант. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2019-2023г. в ОбС - Стара Загора. Председател на Постоянна комисия по териториално и селищно развитие и транспорт.

8. Динко Танев Михайлов е инженер. Завършил е специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ във ВСУ „Любен Каравелов“, гр. София. От 2010 г. до момента работи като строителен инженер. Общински съветник от ПП ГЕРБ мандат 2015-2019 г. и мандат 2019-2023 г., член е на ПК по териториално и селищно развитие и транспорт и на ПК по спорт и младежки дейности.

9. Живко Бончев Желев е магистър по „Технология и управление в транспорта“ и бакалавър „Инженер в транспорта“ от Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“ – град София. 29 години е в сферата на енергетиката в „Мини Марица -изток“ ЕАД. Управител на рудник „Трояново-север“. Председател на секция „Енергетика“ към ПП ГЕРБ Стара Загора. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2015-2019 г. в ОбС – Стара Загора. Член е на Управителния съвет на Аматьорската футболна лига към Българския футболен съюз.

10. Роман Алексеев Желев е магистър по право от Югозападен университет „Неофит Рилски“ , гр. Благоевград. Има магистърска степен „Техника и технология“ от Тулски държавен университет, гр. Тула, Русия. Работи като адвокат на свободна практика от Адвокатска колегия Стара Загора, общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2019-2023 в Общински съвет – Казанлък. Трудовият му опит включва още и позициите началник цех в завод „Арсенал“ АД, заместник началник и конструктор от отдел „Конструктивен“ в същия завод.

11. Бояна Тихомирова Танева - бакалавър по „Европейско право“ от университета „Абъристуйт“, Англия и магистър по „Европейско и международно бизнес право“ от Виенски университет, Австрия. Доскоро бе зам.-председател на най-голямата младежка организация към ЕНП - "Европейските студенти демократи". Настоящ общински съветник от групата на ПП ГЕРБ в Стара Загора, заместник-председател на ПК "Оперативни програми и международно сътрудничество". Областен организационен секретар на МГЕРБ-Стара Загора. Мениджър е в търговска фирма.

12. Никола Илиев Николов е завършил средното си образование в ТМАОР „ Иван Бънзаров“ гр. Раднево, със специалност „Миньор-механизатор“. След това придобива професионална квалификация „Минен техник“. Работил е като механизатор във фуражен завод, механик аварийна група „Водоснабдяване и канализация“ гр. Раднево. Механик-шлосер Рудник „Трояново -3“, ВрИД Организатор поддръжка и ремонт Рудник „Трояново – 3“. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2015-2019 г. и мандат 2019-2023 г. в ОбС – Раднево

13. Петко Христов Минчев е бакалавър по „Социални дейности“ от Тракийски университет – Стара Загора. Магистър е по „Публична администрация“, с профил „Управление на човешките ресурси“, от Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. От 2007 година е в сферата на социалните дейности като старши експерт. От 2019 година е секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви към Община Чирпан.

14. Мария Павлова Гинева е завършила СУ „Св.Климент Охридски“ със специалност „Специален педагог“. Има над 20 години опит в работата с деца с увреждания, в момента управлява две социални услуги за деца и семейства в гр. Казанлък. Общински съветник от ПП – ГЕРБ, Председател на Комисия „Социални дейности и заетост“ в Общински съвет – Казанлък, мандат 2011 – 2015 г.

15. Милен Динков Димитров е магистър със специалност „Финансов мениджмънт“ в Стопанска академия „Д. А. Ценов“, гр. Свищов. Сертифициран вътрешен одитор в публичния сектор. В момента е главен експерт към отдел „Административно-стопански дейности“ в Общинска администрация Стара Загора. Областен координатор на МГЕРБ – Стара Загора.

16. Петя Кръстева Чакърова е магистър по „Икономика и финанси“, СУ „Св. Климент Охридски“; „Социална работа и медиация“, Тракийски университет, гр. Стара Загора и по „Растителна защита“ от Висш селскостопански институт ”Васил Коларов”, гр. Пловдив. Заместник областен управител, мандат 2017-2021 г. Била е директор на Дирекция „Социално подпомагане“ – Стара Загора, както и на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост, с. Петрово. Член на МКБППМН.

17. Анелия Асенова Асенова е завършила специалност „Мениджмънт“ в Икономически университет, гр. Варна, Национална спортна академия и Педагогически факултет към Тракийски университет. В момента е заместник директор „Административна стопанска дейност“ на Спортно училище „Тодор Каблешков“. Европейски шампион по карате, шампион на САЩ, участник в две световни първенства, спортист на годината за Стара Загора през 2010 г. Инструктор в спортен клуб, притежава черен колан по карате. Общински съветник мандат 2015-2019г от ПП ГЕРБ.

18. Димо Колев Димитров е юрист. Магистър по „Право“ от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Работи като адвокат. Председател е на Адвокатска колегия Стара Загора. Общински съветник от ПП ГЕРБ, мандат 2015 - 2019 г. в ОбС – Стара Загора.

19. Катерина Иванова Йотова е завършила Стопанска академия „Д. А. Ценов“, гр. Свищов, специалност „Прогнозиране и планиране“. Работи като началник отдел „Управление на общинската собственост и разрешителен режим“ в Община Стара Загора. Има опит в областта на човешките ресурси и счетоводството. Била е областен организационен секретар на МГЕРБ – Стара Загора.

20. Димитър Маринов Стаматов е инженер от Технически университет –Варна и магистър по „Международни икономически отношения“ от Университет по национално и световно стопанство, гр. София. Трудовият му опит включва позициите ръководител на ТП „Мерки и измервателни уреди“, управител на дружество с ограничена отговорност. Председател е на Общинското ръководство на СДС - Стара Загора

21. Александър Красимиров Кьосев е студент IV-ти курс Политически науки с международни отношения в Университет за национално и световно стопанство, гр. София. Бивш зам.-председател на САИМО (Студентска асоциация за изследване на международните отношения) зам.-председател в EDS (European Democrat Students) в комисията по енергетика и устойчивост, част от ЕНП

22. Тодор Димитров Тодоров е минен инженер. Бакалавърската си степен завършва в Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, гр. София. Работи в енергийния комплекс „Мини Марица – Изток“.

 

Коментари към новината

Още новини от Политика