Новини от област Стара Загора и България

101-годишна избирателка гласува утре на кметските избори в Мъглиж

101-годишна избирателка гласува утре на кметските избори в Мъглиж
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Днес в подбалканската община е ден за размисъл, утре изборите започват в 7

Днес е ден за размисъл в община Мъглиж, където утре – 28 февруари, ще се проведат извънредни избори за кмет. Точно в 7 часа сутринта трябва да отворят 15-те избирателни секции в общината, 4 от които са разположени в град Мъглиж, а останалите в малките населени места. Няма да има мобилни секции или секции за карантинирани.

Избирателната секция може да започне работа, само ако са се събрали най-малко 50% от членовете на секционната комисия, които наброяват 7 или 9 души, обясни за Divident.€U Зорница Светославова, председател на Общинската избирателна комисия в Мъглиж. Гласуването ще продължи до 20 часа. Ако след този час пред секциите има желаещи да упражнят правото си на глас, те се преброяват и се допускат да гласуват, но не по-късно от 21 часа. Новодошлите след 20 часа няма да бъдат допускани в тъмната стаичка.

Членовете на секционните комисии не са ваксинирани срещу Covid-19, тъй като решението за това дойде твърде късно, коментира Зорница Светославова. Затова е създадена организация за спазване на дистанция между тях в помещенията за гласуване. Изборните секции са снабдени с дезинфектанти, маски, термометри, ръкавици и други предпазни средства.

Преди да започне изборния ден всеки член на секционна комисия ще измери температурата си на място и ще попълнят въпросник за здравословното си състояние, в който ще бъде отбелязана и телесната им температура. Всеки гласоподавател ще бъде снабден с химикалка и ще бъде инструктиран да не докосват едни и същи предмети и да спазват дистанция помежду си.

„Няма изискване на ЦИК, но препоръчваме на членовете на СИК да ползват ръкавици при броенето на бюлетините, тъй като ще ги докосват много и различни хора“, посочи Светославова.

20-дневната предизборна кампания на тримата кандидати за кметския пост премина спокойно и без произшествия, посочи тя. Най-възрастният жител на община Мъглиж с право на глас е 100-годишната баба Пена от село Сливито, която на 3 март има рожден ден и ще навърши 101 години. В малкото планинско селце обаче няма избирателна секция и ако държи да упражни правото си глас, столетницата ще трябва да пропътува разстоянието до село Ветрен.

Коментари към новината

Още новини от Политика