Новини от област Стара Загора и България

БСП – Стара Загора обяви листата си с кандидати за народни представители

БСП – Стара Загора обяви листата си с кандидати за народни представители
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Кандидат-депутатската листа на коалиция „БСП за България“ е готова, съобщи за Divident.€U водачът на листата в Стара Загора Георги Гьоков. В последния момент Изпълнителното бюро на партията направи разместване, като изтегли кандидатът Пламен Караджов от Казанлък на трета позиция. В листата, подредена от Областния съвет на партията Пламен Караджов беше на десето място. На второ място в листата е бившият енергиен министър Драгомир Стойнев. Още един енергетик има в предните позиции. На четвърто място е Йордан Димов. На пето място в червената листа се подрежда Неделчо Маринов, ветеринарен лекар от Стара Загора.  

Разговаряме с водача на листата в Стара Загора Георги Гьоков за това защо се е наложило разместването и какви са амбициите на „БСП за България“ за предизборната кампания.

Георги Гьоков: Разместването дава възможност на Казанлък да има представител в челните места

-  Господин Гьоков, ИБ на Националният съвет на БСП направи разместване в кандидат депутатската листа, подредена от Областния съвет на БСП в Стара Загора. Защо беше необходимо то?

- На практика листата остава такава, каквато я подредиха съвместно Областният и Националният съвет. В нея влизат хората, които са номинирани от общинските организации на 11-те общини от областта, подредени, както реши Областният съвет на партията в Стара Загора, с едно изключение. Кандидатът от Казанлък Пламен Караджов минава от 10-то на 3-то място в листата по решение на Изпълнителното бюро на Националния съвет. В Областния съвет всички са единодушни, че в първите места трябва да има както старозагорец, така и представител на Казанлък. Това обаче няма как да се контролира при едно тайно гласуване и кандидатите на Казанлък останаха  назад. Така се получи изместване с едно място на всички останали. За гражданската квота на листата са 4-то, 9-тото и 12-то  място. Нашите членове от Стара Загора държаха на това на първо място в гражданската квота на листата да бъде енергетик, защото  огромният проблем, който трябва да се решава през следващия мандат е бъдещето на енергийният комплекс „Марица изток“. В Стара Загора голяма част от хората си изкарват хляба в комплекса или във фирми, свързани с него. Предложихме няколко енергетици с леви убеждения. Така в листата ни попадна на четвърто място Йордан Димов. Той няма нужда от представяне на старозагорската общественост, заемал е ръководни постове в комплекса.

- Второто Ви място обаче също е за специалист от енергетиката…

- Да, разбира се, на второ място е бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Имаме много сериозно представителство на хора, които разбират от минно дело и енергетика.  

- Първоначално в листата беше и проф. Бойчо Биволарски. Защо отпадна?

- Бойчо Биволарски беше номиниран от старозагорската организация, но си направи отвод от листата. Националният съвет няма нищо общо с неговото решение.

- Кои са предимствата на кандидатите Ви за народни представителства според Вас като водач на листата?

- Предимство е, че листата ни съчетава млади хора и хора с опит. Има хора на науката, юристи, специалисти в социалната политика, енергетиката, образованието, икономиката, земеделие. Това още веднъж показва, че когато членовете на Областния съвет са редили листата, са мислили за нейната структура и са се стремили в нея да попаднат хора с различни професии, с различна експертиза.

- Подобни размествания в листата не будят ли съмнения относно демократичността на избора на кандидатите?

 - Съвсем отговорно искам да кажа, че няма по-демократична партия от нашата. Листата се реди според устава ни – кой да бъде първия се решава от Националния съвет на партията. След това следва подреждането на листата в Областния съвет – там се препоръчва представителност – мъже, жени, възраст, опит. Когато голяма община като Казанлък остане без представител на предни позиции, нормално е Националният съвет да има окончателната дума. Искам също да напомня, че разместването на листата се прави от 180 човека - това е целият Национален съвет! Всички гласуват, за да стане такова разместване. Нашата партия е демократична, не лидерска.

- Ясна ли е вече предизборната Ви стратегия?

- Изключителното ще бъде затруднена кампанията ни заради мерките по време на пандемията. Предложиха да се правят срещи с капацитет 30% от залите, но така и не се прие това от мнозинството. Ние задължително ще се срещаме, спазвайки заповедите на министъра на здравеопазването.

- Днес приключи кампанията в Мъглиж. Удовлетворени ли сте от протичането и?

- Изборът в Мъглиж е на прага на другите избори, той е само месец преди тях. Като че ли там се тестват възможностите на партиите. Ние издигнахме сериозен кандидат в Мъглиж – млада жена с добро образование и визия. Направихме изключително позитивна кампания. За съжаление обаче, като че ли  в хода на кампанията не бяха спазвани съвсем правилата – имаше агитация в местното училище от страна на единия от кандидатите, късане на плакатите и т.н. Мисля, че нашият кандидат се представи много добре по време на кампанията. Изборът е в неделя и ще станат ясни резултатите.

Коментари към новината

Още новини от Политика