Новини от област Стара Загора и България

Фабрика „Пролет“ затваря до април, ако ваксините не спрат пандемията

4810 25/02/2021 08:24 Икономика Бизнес
Фабрика  Пролет  затваря до април, ако ваксините не спрат пандемията
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Работниците в предприятието масово отказват да се имунизират заради недоверие във ваксините

Най-голямото предприятие в България за производство на луксозни кожени чанти и аксесоари, „Пролет“ ЕООД“ в Димитровград, което произвежда изделия за най-престижните модни марки в света, може да разпусне работниците си през април, ако пандемията от коронавирус продължи да поддържа високи нива.

Собственикът на фабриката, Пламен Цонев, е декларирал пред РЗИ – Хасково, че е готов да осигури всички условия, за да бъдат ваксинирани работниците и служителите му, както и техните семейства на място във фабриката, за да сеПламен Цонев пресече появата на нови случаи на коронавирусна инфекция. Едва 20% от работниците в „Пролет“ обаче са дали съгласието си да бъдат ваксинирани. „Всички служители от администрацията на фирмата имат желание за имунизация, но при работниците процентът на желаещите е изключително нисък“, притеснен е Пламен Цонев.

През изминалите месеци ръководството е използвало програмата 60:40, благодарение на която е успяло да предотврати масови уволнения. „Но вече не издържаме на стагнацията. Ако продължават ограниченията заради пандемията, ще работим най-късно до април и ще затворим. Така всички ще загубят работните си места“, категоричен е работодателят. „Ако хората не се ваксинират, ограниченията в мерките ще продължат в цял свят. Това означава масови фалити и загуби на поминък през следващите месеци“, убеден е Цонев.

Тежестта на короната Ограничителните мерки на пандемията са свили значително оборотите на фабрика „Пролет“, особено през последните месеци. Ако през септември 2020 г. месечният оборот на димитровградското предприятие е бил около 750 хил. лв., то през февруари 2021 г. е едва наполовина, достигайки около 300 – 400 хил. лв.

В пандемията драстично е намаляло търсенето и купуването на дамски чанти. Парижкият моден гигант Louis Vuitton, за който работи и фабрика „Пролет“, съобщава, че за второто тримесечие на миналата година е регистриран спад на оборота с 32%. При други известни брандове оборотът е паднал с 50% и повече.

Средства за защита От началото на пандемията мерките в предприятието за защита на здравето на работниците са железни, казват от ръководството на фабрика „Пролет“. На всеки час се почистват с дезинфектант всички повърхности, осигуряват се маски, периодично се правят тестове, за да могат да се хванат навреме болните от ковид. Само мерките струват на работодателя до момента повече от 50 хил. лв. Въпреки тях инфекцията е успявала да проникне в предприятието четири пъти. Всеки един от заболелите е заразявал от един до трима други свои колеги.

„При откриване на болен затваряме цеха, освобождаваме хората и започваме дезинфекция, което се отразява и на производствения цикъл, и носи допълнителни загуби. Самият аз ще се ваксинирам, но нямам право да карам останалите да се ваксинират. Стремя се да обяснявам, да давам информация, но хората масово вярват в конспиративни теории и фалшиви новини“, казва Цонев.

Работниците обяснявали, че не искат да се ваксинират, защото не вярват на ваксините. Цонев обаче е убеден, че единствено масовото ваксиниране може да отвори отново пазарите и да спаси предприятия като „Пролет“ от затваряне и фалит.

Коментари към новината

Още новини от Икономика