Новини от област Стара Загора и България

Договорено: Ресторанти, сватби и конференции тръгват от 1 март

763 24/02/2021 16:00 Икономика Бизнес
Договорено: Ресторанти, сватби и конференции тръгват от 1 март
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Работещите в сферата на туризма ще бъдат ваксинирани приоритетно, съобщи здравният министър проф.д-р Костадин Ангелов

Ресторантите и други подобни заведения ще отворят врати от 1 март при капацитет от пълняемост до 50% и до 6 човека на една маса с работно време до 23 часа. Също от началото на март ще могат да се организират екскурзии в страната. Това обяви на среща с представители на туристическия бранш, проведена днес, вицепремиерът и министър на туризма Марията Николова. В срещата участва и министърът на здравеопазването проф.д-р Костадин Ангелов. За нощните заведения датата на отпадане на забраната за работа е 1 април. Тогава ще отпадне и забраната за организиране на пътувания в чужбина.

Близо 150 000 са ваксинираните до момента български граждани, като само за ден са имунизирани над 17 000 желаещи, а над 200 000 са оздравелите пациенти с COVID-19. „С това темпо на ваксинация и с този щит от 350 000 души, който имаме пред пандемията, на 1 март ресторантите и игралните зали ще бъдат отворени, а от 1 април ще заработят и нощните заведения“, обясни разхлабването на мерките министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното правителствено заседание.

Здравният министър проф. Ангелов потвърди, че ще организира приоритетно ваксиниране на работещите в сектор "Туризъм", нещо за което настоя Марияна Николова в писмо до него отпреди 3 дни. Представителите на бранша се ангажираха по най-бързия начин да предоставят на Министерство на туризма приблизителни бройки на желаещите да се ваксинират.

От първия ден на март ще могат да се провеждат и сватби, кръщенета, конгреси, семинари, конференции при капацитет на заетост от 30%, сата ясно още по време на срещата. Ограничението от 15 човека остава за частните събития от рода на сватби, кръщенета и други демейни тържества. Спазването на всички противоепидемични мерки за работа също остава, посочи Марияна Николова. 

Целта на ваксинирането на работещите в сферата на туризма е да не се провали още един сезон. Браншовите организации подкрепиха идеята за приоритетна ваксинация и поеха ангажимент да подпомогнат процеса, според собствените си възможности.

Коментари към новината

Още новини от Икономика