Борисов пред немски вестник: България е по-доброто място за Фолксваген

Борисов пред немски вестник: България е по-доброто място за Фолксваген
Divident.€U Автор: Divident.€U

Немският вестник „Ханделсблат“ публикува обширна статия след разговор на журналист от медиата с българския премиер Бойко Борисов за възможността в България да бъде построен новия завод на „Фолксваген“ с инвестиция от 1,5 милиарда евро.

„България не се е предала и продължава да се бори за построяването на завода“, казва Борисов и твърди, че страната ни е най-подходяща като локация инвестицията на германския концерн. Премиерът заявява убеденост, че ако бъде локиран в България, заводът на Фолксваген „ще доведе до сътрудничество между всички страни от Източна Европа“ и така ще се окаже полезен за тях. България е по-добро място от всички кандидати и по отношение на инвестиционния риск, данъчната система, добрите транспортни връзки, максималното ниво на държавна подкрепа, което ще бъде дадено и ниските разходи за труд.

От Фолксваген потвърждават, че все още продължават процеса на подбор. Окончателният избор трябва да бъде направен до началото на септември. „Ханделсблат“ пише, че все пак засега най-добри остават перспективите пред турската оферта за терен до Измир. Българското предложение е за голям парцел край София, част от индустриална зона и близо до летището.

В статията на „Ханделсблат” Борисов е описан като консервативен политик, който има добри връзки с германския канцлер Ангела Меркел и е дал подкрепата си за избрания наскоро председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Ентусиазмът на Борисов да привлече проекта в България е много голям“, пише в статията си авторът Ханс-Петер Зибенхар. Според журналиста българският премиер се надява от „Фолксваген“ да оценят добрите условия, които страната ни е осигурила за други германски инвеститори и готовността ни да бъдем „най-лоялния партньор на най-големия автомобилен производителв света“.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес