Новини от област Стара Загора и България

Ваксинираните с 2 дози вече получават официален "Сертификат за ваксинация"

13161 24/02/2021 14:34 Туризъм Почивка
Ваксинираните с 2 дози вече получават официален Сертификат за ваксинация
Divident.€U Divident.€U

Българите, които имат поставени и двете дози от ваксината срещу коронавирус, вече могат да получат официален "Сертификат за ваксинация", който отговаря на всички изисквания на страните-членки на Европейския съюз.

Сертификатът е електронен и разполага с уникален QR код, който позволява достъп до пациентското досие на ваксинирания от всяка точка на света и няма как да бъде подправен.

Всеки, който има издаден КЕП (квалифициран електронен подпис) на свое име, може да влезе в пациентското си досие на електронен адрес https://his.bg/, от меню „Аз и моето семейство“, подменю „Моето пациентско досие“. След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел „Имунизации“.

Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.

Сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби.

Вече станаха ясни няколко държави по света, които допускат пътуващи с подобен ваксинационен сертификат или паспорт. Сред тях е Румъния.

 

Коментари към новината

Още новини от Туризъм