Новини от област Стара Загора и България

Актьорът Христофор Недков получи почетния знак на областния управител

884 23/02/2021 13:45 Култура Сцени
Актьорът Христофор Недков получи почетния знак на областния управител
Divident.€U Divident.€U

Гергана Микова връчи днес почетния знак на областния управител на обичания старозагорски актьор Христофор Недков. Той получи отличието по случай 60-ия си рожден ден и за огромния си принос за развитието на кукленото и театралното изкуство в Стара Загора.

„Въпреки изпълненото с предизвикателства време, сме длъжни да почетем личности, които със своята отдаденост и талант са възпитали в поколения старозагорци любов към изкуството. Благодарим Ви от сърце за прекрасните Ви роли, за работата Ви с младите хора, които искат да последват Вашия творчески път“, каза г-жа Микова.
Развълнуван от връчването на почетното отличие, Христофор Недков сподели: „Изненадахте ме много приятно с тази награда. Вниманието и признанието на хората винаги са били за мен най-добрият стимул да продължавам напред“.

Христофор Недков е роден на 19 февруари 1961 г. в Габрово. През 1985 г. завършва ВИТИЗ “Кр. Сарафов” със специалност “Актьорско майсторство за драматичен театър” в класа на проф. Енчо Халачев. Още през същата година става част от трупата на старозагорския театър.Повече от 20 години работи в различни жанрове и форми, близки до театъра. От март 1999 г. става художествен ръководител на Младежка театрална студия “Сцена 99” при читалище “Родина-1860”. За периода 2000-2001 г. е директор на Драматичен театър “Гео Милев”.
Има над 80 роли в куклени и драматични спектакли, шоу програми, концерти, авторски радио и телевизионни предавания, в които се е изявявал като актьор, сценарист и режисьор. Участвал е в 8 български игрални и документални филма и в четири български сериала.

Коментари към новината

Още новини от Култура