Новини от област Стара Загора и България

Сливат две училища в Стара Загора заради недостатъчен брой деца

Сливат две училища в Стара Загора заради недостатъчен брой деца
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Да бъдат преобразувани чрез сливане Средно училище „Христо Ботев“ и Първо основно училище „Георги Бакалов“ в едно училище – Средно училище „Христо Ботев“, ще гласуват на предстоящата сесия общинските съветници на Стара Загора. Сливането на двете училища се налага, защото през последните години броят на учениците в Първо основно училище непрекъснато намалява. Така например, през 2015 г. те са били 221, през 2016 г – 194, през 2017 г. – 161, през 2018 г. – 150, през 2019 г. – 142, през 2020 г – 158, а към месец февруари 2021 г. са 145. През същия период броят на учениците в Средно училище „Христо Ботев“ се запазва относително постоянен, като варира от 214 до 247, а към месец февруари 2021 г. е 240.

Всъщност, намаление на броя на учениците се отбелязва и в други старозагорски училища. В началото на всяка нова учебна година броят на децата в Старозагорска община е с 160 по-малко от предходната, казва зам. -кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова.
„Преди да пристъпим към това решение за сливане, проведохме редица срещи с учителите и ръководствата на двете училища. Направихме и списък образец за следващата учебна година, за да сме уверени че няма да има социални сътресения и ще запазим работата на всички преподаватели в двете училища“, казва Сотирова. Сградата, която обитават Първо основно училище и СУ „Христо Ботев“ в момента – тази на бившето Седмо основно училище на ул. Майор Кавалджиев 168 в Стара Загора предстои да бъде изцяло ремонтирана. Обявена е обществена поръчка за избор на изпълнител. Надявам се до два месеца той да бъде избран, каза Сотирова. Това стана възможно, след като през настоящата календарна година община Стара Загора кандидатства с инвестиционно намерение в „Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие“, ФОНД ФЛАГ с проектно предложение: „Ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в СУ „Христо Ботев“.

Според общинското ръководство преобразуването на двете училища чрез сливане ще доведе до по-добри резултати за поддържане на бъдещата инфраструктура и материална база и ще мотивира педагогическите колегии за следване на единни критерии в повишаване интереса към образователния процес. Освен това, ще бъдат обединени финансовите разходи по целесъобразност и ще се мотивират участниците в образователния процес за по-добър прием, се казва в постъпилото в Общинския съвет предложение.
Заместник-кметът предполага, че с обновяването на сградата тук ще се запишат повече ученици. „ Оказа се, инфраструктурата е много важна, за да бъде едно училище привлекателно за ученици и родители. Така, например интересът към 9 ОУ и СУ „Иван Вазов“, в които бяха направени основни ремонти е значително по-голям от преди, казват от общинското ръководство.

Коментари към новината

Още новини от Образование