Старозагорска марка покори света с биокозметичните си продукти

Старозагорска марка покори света с биокозметичните си продукти
Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

"Алтея Органикс" удвоява производството си на органична козметика, отваря нов цех и още работни места

Старозагорската компания за производство на биологична козметика „Алтея Органикс“ постигна двойно по-големи приходи през 2018 г. в сравнение с 2017. Резултатите за първите 6 месеца на 2019-та също говорят за очакван ръст в края на годината, каза за Divident.€U собственикът ѝ Георги Колев.

инж. Георги КолевAlteya е сред познатите козметични  марки на пазара на органична козметика в САЩ и азиатските страни като Китай, Корея и Япония, където разположената в старозагорското село Ягода фирма изнася над  85 % от продукцията си – био кремове за лице, ръце и тяло, серуми, етерични масла, хранителни добавки, лосиони, балсами и други. Те са създадени изцяло върху основата на органично българско розово или лавандулово масло, произведено от  собствени насаждения под контрола на фирмата. Над 10 % от продукцията на „Алтея Органикс“ се продава в Европа – търсена е в Англия, Испания, както и в Холандия, Германия и други страни. Близо 5% остават за вътрешния пазар.

Alteya е може би единствената българска марка за биологична козметика, сертифицирана по американския стандарт за органични продукти NOP USDA. „Това е много тежък за покриване стандарт, тъй като ингредиентите, които са разрешени за влагане в козметиката, са силно ограничени . Много от тях, позволени по редица европейски стандарти, не са разрешени от NOP“- казва Георги Колев. Намирането на такива сертифицирани ингредиенти е доста труден процес и се налага да се доставят от десетки различни страни от света. В основата на продуктите с марка Alteya обаче винаги стои българското розово или лавандулово органично масло.

Днес „Алтея Органикс“ произвежда над 70 различни продукта на изцяло биологична основа. Сред най-търсените са кремове за ръце и лице, балсами за тяло, за коса или за устни, околоочни серуми срещу бръчки, кремове за майки след раждане, кремове  срещу обриви и подсичане при бебета, слънцезащитни кремове и други. При някои от тях розовото или лавандулово масло е съчетано със жасминово и други масла. Alteya е позната марка и сред любителите на домашната козметика, които си купуват нейните органични масла от лайка, невен, маточина, шипка и други билки, за да приготвят с тях собствени рецепти.

Новата производствена базаНай-търсените продукти на „Алтея Органикс“ в САЩ, освен органичната розова вода, са серумите за лице и тоник за лице.  Само за миналата година старозагорската компания е продала в Америка и азиатския свят над 120 тона розова вода. „В Китай и Хонг Конг интересът към българското розово масло е постоянен - те просто го издигат в култ“, казва Георги Колев. „Звучи куриозно, но веднъж ми позвъни клиентка от Хонг Конг, дори се учудих откъде ми е намерила телефона. Интересуваше се по колко грама розово масло на ден може да пие? Сериозно я предупредих, че розовото масло не е за пиене и е дори е опасно, ако го прави“.

На Скандинавския полуостров най-търсеният продукт на Alteya се оказва околоочният "Супер серум" на розова основа, предназначен за изглаждане на бръчки. Норвежките туристи обичайно изкупуват всички наличности от казанлъшките магазини за натурална козметика.

Когато преди 15 години започва производството на биологична козметика, едно от най-трудните неща пред основателите на „Алтея Органикс“ било да се снабдяват редовно с надежден органичен консервант. „И днес не е лесно да намериш качествен сертифициран консервант на растителна основа, който да задоволява и търговското изискване за по-дълги срокове на годност на продуктите“, казва Георги Колев.

Фирма „Алтея Органикс“ не прави изключение от повечето семейни фирми, които са тръгнали от нулата. По професия Георги Колев е машинен инженер, двамата със съпругата си Веселина са били дългогодишни служители в ДЗУ АД – Стара Загора. Когато идват демократичните промени и времето на стачки и безпаричие, семейството заедно с двамата си синове – Даниел и Николай, започват да мислят накъде да поемат. Георги Колев е един от съоснователите и съсобственик на фирмата. За да започне бизнес, той продава собствен апартамент и заедно със допълнителни фамилни средства създава първите 100 декара розови насаждения в Розовата долина. Първоначално произвеждат само розово масло и розова вода, които изнасят за САЩ, Китай, Япония и Корея.

Фамилната фирма създава и второ насаждение от рози в полите на Стара планина от 220 декара, вече с финансовата помощ от предприсъединителната програма САПАРД.

„Започнахме производството на биологична козметика през 2004 г. В началото с няколко продукта – кремове и балсами – базирани на розово или лавандулово масло“, разказват семейство Колеви. Асортиментът им обаче бързо се разширява, като скоро  „Алтея Органикс“ става първата фирма в България, която започва да произвежда сертифицирана биокозметика.

Идеята да започнат сериозно производство на сертифицирана биологична козметика идва от синовете им, които в началото на новия век вече са се установили в САЩ. Освен съоснователи те са и активните двигатели в развитието на фирмата. Даниел е завършил бизнес и финанси в престижен щатски университет, а Николай - икономика в България. Двамата виждат, че в САЩ пазарът на органични козметични продукти все повече се разраства и ако се съчетае био козметика, базирана на прочутото българско розово масло, би намерила добър прием на световния пазар. Голям принос и дейно участие във фирмата има Калоян Стоев, техен приятел от детството и настоящ съдружник и управител на „Алтея Органикс“.

„Основните различия между българския пазар за био козметика и западния е, че масово българите са бедни и не могат да си позволят да се хранят с биологични храни  или да ползват биологична козметика. Докато в западния свят отдавна са осъзнали, че човек трябва да внимава с какво се храни и какв грижи полага за тялото си.

Днес производствената база на „Алтея Органик“ е разположена на около 15 километра извън Стара Загора – сред обширните полета на Розовата долина. Компанията вече обработва над 800 декара биологично отглеждани розови насаждения, като и био  лавандула, био лайка, био невен и други билки. Средният добив от розовите насаждения годишно варира от 300 до 400 кг цвят от декар. Произведените етерични масла основно се използват в собствената козметична продукция. „По този начин сме сигурни, че съставките, които влагаме в продуктите си, са гарантирано чисти от пестициди и други забранени в биопроизводството компоненти“, казва Георги Колев.

В момента компанията изгражда втора производствена сграда, в която ще бъдат разположени нови производствени мощности за козметични продукти и нови складови помещения. Очакванията са в близките месеци сградата да бъде завършена и да започне да функционира с новия си капацитет.
„Новите производствени площи ще позволят производството да протича по-спокойно, с поемане и изпълнение на повече и по-обемни поръчки в срок. Сега имаме моменти, в които понякога не успяваме да отговорим навреме на всички клиентски поръчки“, казва Георги Колев.

В компанията работят над 50  души заедно със служителите в американския фирмен отдел, благодарение на които фирмата се развива много динамично. С пускането на новия производствен цех ще бъдат разкрити нови 15 нови работни места. Обектът се изгражда по мярка 4.2 на Програмата за развитие на селските райони. Сградата е на три етажа, всеки с площ по 850 кв.м.

„Всичко, което сме спечелили през годините, сме реинвестирали в развитието на фирмата – внедряване на нови машини, нови технологии и в модернизиране на базата. Винаги сме имали само една цел - да се установим трайно на световния пазар и марката Alteya да бъде трайно разпознаваема“, казва Георги Колев.

Освен производството на биокозметика, "Алтея Органикс" развива и биоземеделие. Най-големият проблем пред фирмата остава липсата на работна ръка по време на кампаниите по време на розобера и прибирането на лавандулата, невена, лайката. През пиковия период на розобера за всеки декар насаждения е нужен един работник. Всяка година има дни, в които цветът остава неприбран изцяло, заради липсата на достатъчно берачи. Розопроизводителите се надяват държавата да изработи механизъм, чрез който да улесни наемането на временни работници в земеделските стопанства.

Коментари към новината

Още новини от Бизнес