Новини от област Стара Загора и България

В Казанлък се разбраха за състава на секционните избирателни комисии

504 18/02/2021 19:00 Политика Избори 2021
В Казанлък се разбраха за състава на секционните избирателни комисии
Divident.€U Divident.€U

Консултации за определяне на съставите на секционните избирателни комисии в община Казанлък за предстоящите избори за Народно събрание на 4 април 2021 г. проведе днес кметът Галина Стоянова.

Според разпоредбите на Изборния кодекс, в тези консултации участват парламентарно представените в 44-то Народно събрание политически партии: ПП „ГЕРБ”, КП „БСП за България“, ПК „Обединени патриоти“, ПП „ДПС“ и ПП „Воля“, както  и партиите и коалициите, които имат избрани членове в Европейския парламент – Коалиция „Демократична България - Обединение“.

С нейна заповед са определени 90 избирателни секции на територията на общината. Заради епидемичната обстановка са планирани 3 мобилни секции за гласуване с подвижна избирателна кутия, в които ще могат да гласуват болни и карантинирани избиратели.

Съставите на СИК се определят според броя на избирателите. В изпълнение на разпоредбите на Изборния кодекс и Решение на РИК в община Казанлък ще има 8 секции с под 500 избиратели, за които СИК са в състав до 7 членове, и 82 секции с над 500 избиратели, за които СИК е в 9-членен състав.

Съгласно методиката за определяне на съставите на СИК, на база на процентното представителство в Парламента, партиите в Казанлък ще участват със следните бройки в секционните комисии: ПП „ГЕРБ” – 293 души, КП „БСП за България“ - 216, ПК „Обединени патриоти“ – 90, ПП „ДПС“ - 90, ПП „Воля“ – 90, Коалиция „Демократична България-Обединение“ – 15.

Представителите на всички партии, участвали в срещата се обединиха около предложението да бъде разкрит изнесен пункт за приемане на протоколите с изборни резултати в Казанлък. Предвид противоепидемичните мерки, те се съгласиха, че е целесъобразно броят на пътуванията до РИК Стара Загора да бъде ограничен. Новият изнесен пункт ще може да приема и протоколите на съседните общини.

Коментари към новината

Още новини от Политика