Новини от област Стара Загора и България

Старозагорски предприемач строи ритейл парк в Горна Оряховица

3786 16/02/2021 09:00 Икономика Бизнес
Старозагорски предприемач строи ритейл парк в Горна Оряховица
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Председателят на КРИБ в Стара Загора и собственик на „Новотехпром“ Стефан Шоселов започна строителство на ритейл парк в Горна Оряховица.

Ритейл паркът е с площ от 6000 дка, като Шоселов е закупил земята от частно лице. „Строителството върви по план и се надявам до юли тази година да открием обекта“, казва Шоселов.

Ритейл парковете са търговски площи, специално строени за тази цел, с надземни обекти, които се отдават под наем. Те са с централизирано управление и достатъчно места за паркиране. На практика ритейл паркът е мол без общи части и подземни съоръжения, като всички търговски сгради са едноетажни, отделни и са разположени в общо пространство, обяснява инвеститорът. Към средата на миналата година в България функционират 15 подобни търговски парка с обща площ от 174 600 кв. м, а още 4 са в процес на проучване, сочи проучване на консултантската компания Colliers.

Старозагорският предприемач вече е сключил договор с различни компании, които ще започнат дейност в неговия търговски обект: Jysk, Рерko, T Market, хранителната верига Кам маркет, които са заели търговски пощи под наем в ритейл парка му.

За да реализира инвестиционния си план, Стефан Шоселов е теглил кредит от 5 млн. лева. В района на Горна Оряховица няма подобен търговски обект. „До този момент хората от малките населени места ходеха до по-големите градове, за да пазаруват от големите търговски обекти. Моловете дори организираха обществен транспорт в определени дни, за да доведат в обектите си клиенти от малките селища. Тенденцията е обаче такива обекти да бъдат изградени в следващите години в повечето градове с над 25 - 30 000 жители, казва предприемачът.

Реших да инвестирам в ритейл парк, на първо място, защото на 80% той ще бъде изграден с нашите собствени строителни продукти, казва Шоселов. Фирмата му „Новотехпром“ произвежда покривни конструкции и стенни профили, които покриват 85% от нуждите за строителство на търговски и индустриални обекти в България. С тях са изградени голяма част от хипермаркетите в страната, индустриалните, логистичните и спортни бази, както и много селскостопански обекти.

„Стигнахме доста напред в бизнеса. Човек търси възможност за диверсификация. Когато диверсифицираш бизнеса си, шансът да оцелееш, да се развиваш и да вървиш напред е многократно по-голям“, казва Шоселов.

Ритейл паркът му в Горна Оряховица се строи изцяло от компании, които са клиенти на „Новотехпром“. „Те са строителите, а ние сме производителите на компонентите за това строителство“, обяснява предприемачът. Така цената за построяването на обекта ще бъде значително по-ниска.

В Стара Загора фирма „Новотехпром“ разполага с пет производствени бази. Три от тях се намират в местността Голеш край града и разполагат обща производствена и складова площ от 50 дка.

Коментари към новината

Още новини от Икономика