Новини от област Стара Загора и България

Комисия търси решение на презастрояването в квартал "Казански"

1767 27/07/2019 15:00 Икономика Пазари
Комисия търси решение на презастрояването в квартал Казански
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

Временна комисия от петима общински съветници търси решение на казуса с презастрояването на междублоковото пространство между блоковете 32 и 33 в квартал „Казански“. Те имат срок до 25 август да излязат с алтернативно предложение, след като на юлската сесия на Общинския съвет в Стара Загора съветниците не приеха предложението на кмета Живко Тодоров един от частните парцели, определен за застрояване, да бъде заменен с друг в централната градска част плюс доплащане в размер на 200 000 лв.

Парцелът на раздораМежду 32 и 33 блок в кв. „Казански“ вече е построена нова 8-етажна кооперация и е готов изкопа за втора. През май е започнало изсичане на растителността и разчистване на детската площадка до този изкоп за строеж на трета сграда. На мястото доскоро е бил кварталният ресторант „Торнадо“ и малък хранителен магазин. Новото строителство накара десетки жители на кв. „Казански“ на 2 пъти да блокират движението по бул. „Цар Симеон Велики“ с настояване да спре презастрояването в квартала, а главният архитект на общината да подаде оставка.

След среща с представители на протестиращите и на собствениците на незастроения все още парцел, кметът Живко Тодоров успя да договори замяната му с по-привлекателен парцел в централната градска част. Става дума за празното петно над новата детска градина на ул. „Г.С.Раковски“ до сградата на РДВР – Стара Загора.

Протестът на 15 юлиРазмерът на доплащането по заменката от 200 000 лв. обаче накара групата съветници от БСП да се противопоставят на предложението. Според лидера на социалистите в Стара Загора, Валентина Бонева, предложеният за възмездяване парцел е много по-скъп и сделката би облагодетелствала неприемливо много другата страна. „Оценката на независимия оценител за парцела е 201 000 лева, което прави по 500 лв. на кв.м за идеалния център на града“, коментира Валентина Бонева. Това е по-малко от цената на квадратен метър на социално жилище в крайните квартали на града и ние не можем да подкрепим подобен „подарък“, посочи тя.

След като предложението му беше отхвърлено, кметът Живко Тодоров излезе със следния коментар в социалните мрежи: „Решението на този казус може да бъде единствено и само със съгласие от двете страни, а не насилствено. На днешното заседание на Общинския съвет обаче общинските съветници отхвърлиха това предложение без да дадат никаква алтернатива. Затова им предлагам: всички гласували против нека да направят комисия, да проведат разговори със собствениците и с хората, които живеят там, за да се убедят, че едно натискане на бутона има много важни последици за живота на хората. Този казус не търпи отлагане, защото хората протестират, а предприемачът има нужните разрешения и още утре може да започне работа“.

За членове на временната комисия са определени съветниците Пламен Русев, Явор Гънчев, Румен Димитров и Михаил Михайлов, а за неин председател Бойчо Биволарски. Едно от възможните решения на проблема е да се намери по-подходящ терен, който да бъде предложен за замяна на собствениците на терена в кв. „Казански“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика