БСП настоява за компенсации на принудително умъртвените прасета в "задния двор"

БСП настоява за компенсации на принудително умъртвените прасета в задния двор
Divident.€U Автор: Divident.€U

Управляващите носят голяма вина за пораженията, нанесени от африканската чума по свинете в България. „От 4 години те наблюдават развитието на заразата без да предприемат конкретни решения по проблема и затова днес гневът на хората, които протестират срещу принудителното унищожаване на свинете от т.нар. „заден двор“ е напълно справедлив, заяви на пресконференция в Стара Загора социалистът Драгомир Стойнев.

Затова БСП настоява правителството да предприеме бързи мерки за изкупуване на прасетата от „задния двор“ на пазарни цени. По този начин стопаните ще бъдат компенсирани и социалното напрежение ще намалее, смята депутатът от БСП Георги Гьоков. Според социалистите парите, нужни за компенсиране на личните стопанства, моге да бъдат осигурени със средства от бюджетния излишък.

От БСП започват процес по подготовка на Закон за браншовите организации в земеделието. Социалистите ще настояват и да бъде възстановена закритата преди няколко години

Една от задачите ще е и подготовка на Закон за браншовите организации в земеделието. БСП ще предложи и закритата през 2011 г. Национална ветеринарномедицинска служба да бъде възстановена, както и подписването на Национален рамков договор между Министерство на земеделието и Българският ветеринарел съюз.

Депутатите от БСП ще предложат също да бъде върната годишната Държавна имунопрофилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните.

Социалните последствия от кризата с африканската чума по прасетата тепърва ще се откроят и това ще бъдат последваща безработица, поскъпване на свинското месо и екологично замърсяване, предупреди Георги Гьоков.

Коментари към новината

Още новини от Политика