Новини от област Стара Загора и България

„Ате Пласт“ получи сертификат за „Инвеститор клас А“

2456 10/02/2021 10:00 Икономика Бизнес
Мария Жекова, Иво Жеков и Теодора Жекова със сертификата за Инвеститор Клас А
Ате Пласт  получи сертификат за  Инвеститор клас А
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската компания за производство на индустриални фолиа и опаковки „Ате Пласт“ получи от Българската агенция за инвестиции сертификат за „Инвеститор клас А“. Това стана, след като компанията представи в агенцията плана си за реализиране на инвестиция в Стара Загора в размер на 10 млн. лева, която ще бъде реализирана през следващите 3 години.

„Ате Пласт“ е вторият инвеститор в новата Индустриална зона „Загоре“. Там, върху площ от 20 дка компанията ще изгради нов завод за печатни изделия върху гъвкави фолиа. Продуктът намира приложение най-вече при опаковането на хранителни продукти. Чрез тази инвестиция предприятието значително ще увеличи капацитета и възможностите на сегашната си база за печатни изделия, която е изградена преди повече от 7 години. Това, от своя страна ще даде възможност за запазване на клиентите и разширяване на пазарите.

Нови възможности Полученият от старозагорската фирма сертификат за „Инвеститор клас А“ дава възможност за бързо административно обслужване при реализиране на инвестицията, както и сигурност в мащабното начинание, казва управителят на компанията Мария Жекова. Държавата поема частично изплащането на осигуровките на персонала, който ще бъде назначен в новата база.

В инвестиционния си план „Ате Пласт“ посочва, че ще наеме допълнително 31 души в новоизграденото предприятие в Стара Загора. Успоредно с тази инвестиция старозагорската компания реализира още един проект в настоящата си база в квартал „Итндустриален“. Там стартира изграждане на нова складова база с площ от 4 хил. кв. м. В нея компанията инвестира близо 2 млн. евро. „Отделно строим и силозно стопанство с инвестиция от 1 млн. евро, което ще бъде снабдено с модерна машина за разопаковане на суровините. Това значително ще намали ръчния труд“, казва финансовият директор на „Ате Пласт“ – Иво Жеков. Осигурени са банкови кредити за двете инвестиции, в момента се изготвя проекта за новото предприятие в Индустриална зона „Загоре“.

Проблеми В мястото, в което се намира основната  база на „Ате Пласт“ – квартал „Индустриален“, улиците около предприятието са частна собственост. При новия строеж на складовите площи, това ще създаде проблем, особено след промените в Закона за устройство на териториите, казва Мария Жекова. Затова тя ще търси съдействието на общината в лицето на кмета Живко Тодоров. „Разчитаме улиците, които сега са собственост на голям частен инвеститор, да бъдат прехвърлени на общината. Това ще реши проблемите с инвестицията ни, както и много други проблеми, трупани с годините“ , казват от „Ате Пласт“. Нямаме точен адрес, не можем да направим осветление, допълва ръководството на компанията. „Всъщност подобни проблеми с частни улици е имаше и в района на АТЗ, около ЗСК Боруй и други места в града.

Пазари в пандемията От старозагорското предприятие вече усещат кризата, породила се от пандемията. За последните три месеца цените на суровините са се качили с 80%. Тръгне ли цената на метала нагоре, всичко бележи ръст, казва Мария Жекова. Кризата вече се усеща при всички фирми, които работят с метал, полимери, строителни материали. Засега ръстът в цените на суровините повишава с около 50% и цените на опаковките, произвеждани от „Ате Пласт“. Най-големите пазари на старозагорската фирма са в Европа. Тя изнася опаковки и фолиа в 27 страни по света. Произвежданите индустриални опаковки са около 40% от портфорлото на „Ате Пласт“. В Европа най-много клиенти старозагорската фирма има в Германия, Холандия и  Белгия.

Коментари към новината

Още новини от Икономика