Новини от област Стара Загора и България

ЕС ще маркира срещу фалшификация ваксините за ковид от 1 април

ЕС ще маркира срещу фалшификация ваксините за ковид от 1 април
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Над 3100 аптеки, болнични аптеки и търговци на едро вече са свързани с българската система за верификация на лекарствата, а всички български производители сериализират и качват данните за своите продукти в Европейския хъб.

През 2020 г. в България са верифицирани около 70 млн. опаковки лекарства, което е едва 25% от размера на пазара на лекарства у нас по лекарско предписание, съобщи Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата.

От 1 април 2021 година изискванията за сериализация и верификация ще обхванат и ваксините срещу COVID-19, за които бе даден първоначален гратисен период от Европейската комисия с цел облекчаване на организацията по разпространението им. След тази дата и ваксините ще се произвеждат с уникален идентификационен код, който доказва произхода им, каквото е изискването при всички лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Интерпол издаде предупреждение за повишен риск от предлагане на фалшиви лекарства, медицински изделия, ваксини и тестове за COVID-19 поради повишеното търсене в условията на глобална криза. Чрез уникалния идентификационен код и прилагането на изискванията за верификация ваксините срещу COVID-19 ще могат да бъдат сканирани по цялата верига на доставка до прилагането им в пунктовете за имунизация и по този начин те ще бъдат защитени от опити за фалшификация.

Системата за верификация на лекарствата работи стабилно във всички страни от ЕС вече 2 години. След 9 февруари 2019 г. и у нас всички опаковки на лекарства, отпускани с рецепта, се произвеждат с уникален идентификационен код и средство срещу подправяне. Това е задължение на страните от ЕС по силата на Европейска директива 2011/62/ЕС и делегиран регламент 2016/161, като целта е да се гарантират произходът и качеството на предписаните лекарства.

Националните системи са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата. Кодовете на произведените опаковки се регистрират от производителите в Европейския хъб и оттам се разпределят в националните системи.

През 2020 г. бяха приети и вече са в сила промените в българското законодателство, свързани с верификацията на лекарствата. Те определят задълженията на всички участници във веригата на лекарствоснабдяването по отношение на верификацията, както и санкциите при неизпълнението им. До момента са свързани 83% процента от българските аптеки, но все още има около 630 аптеки, които предстои да започнат работа със системата.

Коментари към новината

Още новини от Здраве