Старозагорска компания влезе в Топ 10 в света по производство на спирулина

955 05/02/2021 08:30 Икономика Бизнес
Старозагорска компания влезе в Топ 10 в света по производство на спирулина
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската биотехнологична компания „Алгае България“ е единствената в страната, която доставя свеж продукт от зеленото водорасло спирулина. Водораслото стои в основата на много хранителни добавки заради чудодейните си свойства да въздейства положително върху човешкия организъм.

Ивайло СтоевСпирулината се произвежда чрез иновативна технология, която основателят на фирмата, Ивайло Стоев, създава преди 8 години и оттогава до днес непрекъснато усъвършенства.

Всъщност, малцина все още знаят за чудотворните свойства на изключителното богатата на протеини и витамини спирулина. Водораслото е в списъка на цианобактериите, които са сред първите бактерии, зародили се на Земята и е участвало в създаването на живота. „Богатият му нутриентен профил е причината да е сред най-търсените хранителни добавки в съвременния, динамичен живот на хората“, обяснява Стоев.

Екипът на фирма „Алгае България“ се състои от 8 специалисти, между които лекар и фармацевт. Те са може би сред най-запознатите хора в България със свойствата и същността на спирулината.

Научната и развойна дейност на екипа стъпва на огромен обем експериментална работа, както и на над 200 научни публикации за същността и свойствата на специфичното водорасло. В началото на 2020 година „Алгае България“ получи наградата на президента на републиката за компания с високи постижения в иновациите за 2019 година.

Компанията ни е "зелена" в ДНК- то си, казва с усмивка Ивайло Стоев. Самият той по професия е икономист, преминал през много бизнеси, за да открие това, което истински го увлича. „Производството на спирулина кореспондира с ценностната ми система, която включва изграждане на иновативен бизнес  в унисон с природата , в полза на хората и с добър икономически смисъл “, казва Стоев.

Бизнесът Всичко тръгва преди 8 години от една добра идея. През 2015 г. Стоев внася от САЩ  щам на спирулина, който започва да култивира. Използва този щам и до днес, за да захранва производството си. Бизнесът на Стоев се оказва първият стартъп в България по отношение на производството на микроводорасли.

Днес „Алгае България“ извършва култивацията на спирулината в индустриални биореактори, което е безспорна иновация в областта на алгите. В началото култивацията на спирулината на старозагорската компания става в малка инсталация. С развитието на технологията фирмата внедрява първия си индустриален биореактор, разположен край Поморие.

С разрастването на бизнеса, Ивайло Стоев решава да изгради нов, 20 пъти по-голям реактор за култивиране на спирулина, който днес е разположен край старозагорското село Зимница. Там „Алгае България“ има производствен цех и оранжерия, в която са инсталирани биореакторите, тъй като спирулината има нужда от много светлина.

След като култивира микроводораслите, екипът на старозагорската фирма произвежда от тях различни хранителни добавки. Те са разпределени в няколко категории – за общо укрепване, в подкрепа на хемомоглобина и на желязодефицитната анемия, имуностимулиращи хранителни добавки и пробиотици.

Добавките се произвеждат под  бранда Alphyca.  Продават хранителните добавки, както във фармацевтичната мрежа, така и в биомагазини или с доставка до крайните си клиенти.

Топ 10 в Европа Новият биореактор край старозагорското село Зимница е изграден в началото на миналата година и е в Топ 10 в Европа, казва собственикът. За да го създаде, той използва европейското подпомагане чрез възможностите на Програмата за морско дело и рибарство и допълнителни средства чрез банково кредитиране. Тази инвестицията ще даде възможност тепърва да се разраства производството на фирмата, както и да развива чуждестранните си пазари.

Пазари До момента продуктите на „Алгае“ се продават предимно в България. Тази година фирмата прави първите си стъпки към пазарите в Румъния, Германия, САЩ и Великобритания.

За да доставим  на клиента свеж продукт, се изисква много високо качество на крайния продукт, обяснява Стоев. Казано по най-простия начин – не е все едно дали ядеш свежа ябълка или ябълка на прах, казва той. Освен това пресушената биомаса съдържа повече примеси.

Доставката на свежа спирулина е трудно нещо, защото продуктът е термолабилен, много бързо се разваля и при пробив в култивацията и качеството, това се отразява на крайния продукт.  За да достигне свеж продукта до клиента, фирмата  използва специални опаковки по собствена  разработка.

В световен мащаб, фирмите, които произвеждат свежа спирулина, са изключително малко, именно защото и производството, и съхранението и доставката на пропродукта е изключително трудно.

Пандемията и суперхраните  По време на пандемията от коронавирус производителите на спирулина от фирма „Алгае България“ отбелязват повишен интерес към техните продукти. Един от тях е разработен върху основата на спирулина със съдържание на цинк и витамин „С“ и се оказва много подходящ, както за превенция срещу ковид, така и за укрепване на организма по време на боледуването и след това.

„Създадохме продукта „Спируфер Вирал“ преди ковид кризата, за да помогнем в борбата срещу острите вирусни инфекции“, казва Стоев. Оказва се обаче, че той има успешно приложение за укрепване на организма и в пандемията. Затова много лекари го препоръчват в съчетание с пробиотици.

Коментари към новината

Още новини от Икономика