Новини от област Стара Загора и България

Министър Вълчев: Учениците може отново да се върнат вкъщи

Министър Вълчев: Учениците може отново да се върнат вкъщи
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Напълно е възможно тръгналите днес присъствено на училище ученици отново да бъдат върнати вкъщи, заради повишения брой случаи на коронавирус. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев. Според него февруари и март са месеци, в които обичайно вирусните заболявания се повишават и епидемичната обстановка се усложнява.

Освет учениците от горната степен, възможно е вкъщи да бъдат върнати и малките учетици от 1 до 4 клас, които влязоха в класните стаи на 4 януари, веднага след Нова година.

Мерките на затягане са неизбежни, ако епидемичната ситуация в страната се вложи, посочи Вълчев. Това, според него, е напълно възможно да се случи, тъй като все още сме далеч от колективен ефект от ваксинирането. Всеки четвърти учител в България е заявил желание да се ваксинира, но процесът е едва в началото.

 

"Все още няма условия за ново затягане на мерките, тъй като данните не говорят за устойчиво влошаване на епидемичната обстановка", смята Вълчев.

Днес в класните стаи на старозагорските училища се върнаха учениците от 7, 8 и 12 клас. След 2 седмици, от 18 февруари, на тяхно място в клас трябва да влязат учениците от 5, 19 и 11 клас. Тези от 6 и 9 клас ще се завърнат на училище по график от 4 март, когато в клас отново ще тръгне 12 клас. Ротацията е с цел да се избегне струпнавето на прекалено много деца върху единица училищна площ.

Вижте кои ученици се завърнаха в класните стаи на училищата в Стара Загора и по какъв график ще учат до второ нареждане: Всички училища в Старозагорски регион са в готовност да посрещнат учениците

Коментари към новината

Още новини от Образование